Адвокат Душан Братић: Имам нове доказе против Крстичевића

Дарко Момић
Адвокат Душан Братић: Имам нове доказе против Крстичевића

Бањалука - Београдски адвокат Душан Братић тврди да је МУП Српске још 2005. године прослиједио Тужилаштву БиХ доказе о злочинима Хрватске војске на подручју Јајца, али да та правосудна институција ништа није учинила у вези са тим питањем што је за сваку осуду.

Имајући и то у виду, Вратић је Тужилаштву Србије за ратне злочине поднио кривичну пријаву против бившег команданта 4. гардијске бригаде Хрватске војске и актуелног министра одбране Хрватске Дамира Крстичевића и његових сабораца због сумње да су у септембру 1995. године починили ратни злочин над српским цивилима на подручју Јајца.

Братић каже да је кривичну пријаву поднио управо зато што Тужилаштво БиХ ни послије скоро двије и по деценије од почињених злочина није предузело конкретне кораке да одговорне изведе пред лице правде. Он каже за “Глас Српске” да је такво понашање Тужилаштва БиХ срамно, истичући да је он поднио кривичну пријаву на основу принципа универзалне јурисдикције који је дио српског законодавства.

- Познато је да Хрватска тражи да се тај принцип избрише из нашег законодавства, али он служи управо за то да се против одговорних за ратне злочине може покренути кривични поступак онда када то одбија да уради правосуђе земље на чијој територији су почињени злочини, а то је случај са злочинима 4. гардијске бригаде Хрватске војске којом је командовао Крстичевић - каже Братић.

На питање у чије име је поднио кривичну пријаву против Крстичевића и његових сабораца, Братић каже да не заступа никога и да је у своје име поднио кривичну пријаву, али да очекује од породица жртава и њихових потомака да се обрате Тужилаштву Србије за ратне злочине како би се покренули захтјеви за имовинско-правну одштету.

 - Пријаву сам поднио сада зато што сам недавно стицајем околности дошао до конкретних доказа који се односе на идентификацију војних јединица које су учествовале у злочинима. При томе не мислим само на злочин у млину у Бравницама, већ и на оно што се касније дешавало у спортској дворани у Ливну и болници Фируле у Сплиту - каже Братић.

Директор Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић каже да је Тужилаштво БиХ 2016. године од Центра затражило документацију у случају злочина у акцијама “Јужни потез” и “Маестрал”, гдје је командну одговорност имао генерал Крстичевић.

- Уступили смо им документацију, чак и видео-записе, али никакву повратну информацију од тужилаштва нисмо добили. Видио сам да се Крстичевић брани да је у вријеме када су почињени злочини он био на допусту, али постоји видео-снимци који га демантују и који потврђују да је био на лицу мјеста када су почињени злочини - каже Којић.

Дамир Крстичевић рекао је новинарима у Сплиту да је његов ратни пут потпуно чист и да је срећан како је командовао бригадом.

Злочин у Бравницама

 

У пријави која је поднесена Тужилаштву за ратне злочине Србије хрватски министар одбране Дамир Крстичевић и више лица сумњиче се да су 12. и 13. септембра 1995. године у мјесту Бравнице код Јајца убили 81 српског цивила, од чега осморо дјеце, као и за нехумано поступање према ратним заробљеницима и цивилима у спортској дворани у Ливну и болници Фируле у Сплиту. Крстичевићу се на терет ставља и ракетирање колоне српских избјеглица која се кретала путем Доњи Вакуф - Јајце током акције “Јужни потез”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана