Aćić osudio izjavu Hadžiomerovića

Srna
Aćić osudio izjavu Hadžiomerovića

Banjaluka - Generalni sekretar Narodne skupštine Republike Srpske Marko Aćić osudio je izjavu predsjednika Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske Muje Hadžiomerovića kojom je parlament Srpske i procedure koje se u njoj odvijaju uporedio sa "cirkusom".

Aćić je u izjavi Srni konstatovao da je ispoštovana ustavna procedura time što su zaključci Narodne skupštine Republike Srpske u vezi sa popisom stanovništva u BiH dostavljeni Vijeću naroda u ustavom propisanom roku, iako su poslije toga dostavljeni "Službenom glasniku Srpske" na objavu.


"Zbog specifične situacije i jedinstva svih političkih stranaka koje imaju sjedište u Republici Srpskoj u ovoj pravnoj situaciji odlučeno je da se u ovom trenutku tako postupi", rekao je Aćić.

On je naveo da se s druge strane mora konstatovati da je riječ o aktima političke prirode u koje spadaju deklaracije, rezolucije, preporuke i u čiji meritum Ustavni sud Republike Srpske nije nikada ulazio niti je ocjenjivao povredu vitalnog nacionalnog interesa.

Aćić je rekao da će Narodna skupština Republike Srpske ispoštovati svu dalju ustavnu proceduru i da će se njeni članovi odazvati sjednici Zajedničke komisije koja će biti zakazana ukoliko Vijeće naroda ne postigne saglasnost u Klubu Bošnjaka.

"Ako se ne postigne saglasnost ni na Zajedničkoj komisiji iste akte ćemo proslijediti Ustavnom sudu Republike Srpske da se o njima izjasni", zaključio je Aćić.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske odlučio je danas da pokrene proceduru zaštite vitalnog nacionalnog interesa na zaključke Narodne skupštine Republike Srpske u vezi sa popisom stanovništva u BiH koji su doneseni 21.juna.

Klub Hrvata u Vijeću naroda Republike Srpske nije se danas odredio o zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske u vezi sa popisom stanovništva u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana