Аћић осудио изјаву Хаџиомеровића

Срна
Аћић осудио изјаву Хаџиомеровића

Бањалука - Генерални секретар Народне скупштине Републике Српске Марко Аћић осудио је изјаву предсједника Клуба Бошњака у Вијећу народа Републике Српске Мује Хаџиомеровића којом је парламент Српске и процедуре које се у њој одвијају упоредио са "циркусом".

Аћић је у изјави Срни констатовао да је испоштована уставна процедура тиме што су закључци Народне скупштине Републике Српске у вези са пописом становништва у БиХ достављени Вијећу народа у уставом прописаном року, иако су послије тога достављени "Службеном гласнику Српске" на објаву.


"Због специфичне ситуације и јединства свих политичких странака које имају сједиште у Републици Српској у овој правној ситуацији одлучено је да се у овом тренутку тако поступи", рекао је Аћић.

Он је навео да се с друге стране мора констатовати да је ријеч о актима политичке природе у које спадају декларације, резолуције, препоруке и у чији меритум Уставни суд Републике Српске није никада улазио нити је оцјењивао повреду виталног националног интереса.

Аћић је рекао да ће Народна скупштина Републике Српске испоштовати сву даљу уставну процедуру и да ће се њени чланови одазвати сједници Заједничке комисије која ће бити заказана уколико Вијеће народа не постигне сагласност у Клубу Бошњака.

"Ако се не постигне сагласност ни на Заједничкој комисији исте акте ћемо прослиједити Уставном суду Републике Српске да се о њима изјасни", закључио је Аћић.

Клуб Бошњака у Вијећу народа Републике Српске одлучио је данас да покрене процедуру заштите виталног националног интереса на закључке Народне скупштине Републике Српске у вези са пописом становништва у БиХ који су донесени 21.јуна.

Клуб Хрвата у Вијећу народа Републике Српске није се данас одредио о закључцима Народне скупштине Републике Српске у вези са пописом становништва у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана