АТВ: Кују се планови за смјену у Представничког дома ПС БиХ

АТВ
АТВ: Кују се планови за смјену у Представничког дома ПС БиХ

У парламенту БиХ се, сазнаје АТВ, кују планови за прекомпозицију власти. СДА, тврде наши извори, намјерава скупити довољан број гласова у ПД, како би смијенили СНСД-овог Небојшу Радмановића са мјеста замјеника предсједавајућег тог дома.

 

 

За сада, како сазнајемо, од потребна 22, имају 18 гласова. С обзиром да им је неопходно пет посланика из Републике Српске, СДА, како сазнајемо, рачуна на подршку двојице СДС-оваца, двојице ПДП-оваца, и Адила Османовића из СДА који је у ПД изабран у Републици Српској. 

На Радмановићево мјесто би тако сјео неко из СДС-а или ПДП-а, што би значило да би руководство ПД остало исто као у старом сазиву, без обзира на резултате октобарских избора. 

“У тим случајевима је највише угрожена Српска, али је видљиво да су им савезици у томе СДС и ПДП у садашњој структури СМ, као што су били и у , као у структури која је била у претходне 4 године”, каже Сташа Кошарац, шеф посланичког Клуба СНСД-а у ПД ПС БиХ.

Међу 18 руку, колико за сада има коалиција окупљена око СДА, нису СДП-овци, и посланици независног блока. И ту би, међутим, могло да дође до промјене. Наши извори тврде да би СДП-овци били спремни на коалицију са СДА, само да у фотељи замјеника предсједвајућег не би сједио СНСД-овац. 

Сличан сценарио би могао да буде и у другом дому Парламента. СНСД-ова Душанка Мајић, делегат у Дому народа није изненађена таквим намјерама, али се нада да ће чињеница да власт на нивоу БХ не фунцкионише већ пуних осам мјесеци, уразумити бошњачке политичаре.

“Ако то нису само празни покушаји, а очито је да је свима догорјело до ноктију, и да би нове егзибиције које би биле рушење постојећег руководста парламента, изазвале додатне проблеме у земљи, нарочито многима којима је БиХ већ преко главе, тешко да ће се одлучити на то јер велики је притисак на Изетбеговића, да престане више са тим својим циркусом”, каже Душанка Мајкић, делегат у Српском клубу у Дому народа БиХ.

И хитна сједница ПД парламента БиХ, која је требало да буде одржана прије седам дана,  била је, сазнајемо, својеврсна проба и тестирање неке нове могуће већине. Посланици СНСД-а и српског блока се ипак нису појавили, па је сједница прекинута.

Клуб Бошњака тражио је сазивање хитне сједнице Дома Народа у понедјељак, како би се формирале сталне комисије тог дома, али и делегација за скупштину Савјета Европе. 

У СНСД-у одговарају да  приоритет остаје  именовање предсједавајућег Савјета министара. Док у хрватском И бошњачком блоку тврде да је формирање новог сазива Савјета министара на помолу, српски члан и предсједавајући БХ предсједништва Милорад Додик поручује да још ништа није договорено. Српска, подвлачи опет Додик, неће пристати на условљавања, као што је оно о приступу НАТО-у.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана