91 одлука Уставног суда није спроведена, нико никада није одговарао

klix.ba
91 одлука Уставног суда није спроведена, нико никада није одговарао

Сарајево - Након одлуке Уставног суда БиХ да 9. јануар као Дан Република Српска није усклађен с уставом БиХ, још једном је актуелизирано питање о непроведеним одлукама Уставног суда БиХ.

Наиме, према евиденцији Уставног суда БиХ, од 2004. до данас 91 одлука овог суда није проведена. С обзиром на најаве из РС-а, највјероватније ћемо већ у мају сљедеће године говорити о још једној непроведеној одлуци Уставног суда БиХ.


У свих 89 случајева Уставни суд БиХ донио је Рјешење о неизвршењу те је, према устаљеној процедури, случај упутио Тужилаштву БиХ. Тужилаштво је, сукладно својим овластима, требало подузети радње да установи и процесуира особе и институције које нису провеле одлуку Уставног суда БиХ, а биле су дужне то учинити.

Из Тужилаштва БиХ за Клиџ.ба су раније рекли како је ово тужилаштво покренуло неколико истрага које се односе на непровођење одлука Уставног суда БиХ. Међутим, колико је познато, још увијек нико није одговарао пред било којим судом у БиХ за непровођење одлука Уставног суда БиХ.

А одлуке Уставног суда једнако се не поштују и у Федерацији БиХ и у РС-у. Посљедње двије одлуке Уставног суда БиХ требале су провести Влада КС и Парламентарна скупштина БиХ.

У случају апеланта који се жалио да да му је повријеђено право на правично суђење у разумном року, Уставни суд БиХ је наложио Влади КС да проведе одлуку, што није учињено. У конкретном случају, особа се жалила да јој је повријеђено право на правично суђење у разумном року јер управни спор о утврђивању права на инвалиднину траје пуних осам година и 11 мјесеци.

За непровођење посљедње одлуке Уставног суда БиХ крива је Парламентарна скупштина БиХ, а ради се о апелацији суткиње Медихе Пашић за оцјену компатибилности Закона о плаћама и другим накнадама у судским и тужилачким институцијама на нивоу Босне и Херцеговине.

Међу неким од најпознатијих одлука Уставног суда БиХ које чекају на провођење свакако је и одлука о дијелу Изборног закона БиХ који се односи на Мостар. Због непровођења ове одлуке Мостар већ годинама нема градску власт, што директно утјече на живот Мостараца.

Такође, одлуке Уставног суда БиХ нису проведене ни у многим случајевима који се тичу апелација грађана и које нису имале политичку позадину.

Стога се намеће питање да ли је држава БиХ у могућности ефикасно проводити судске одлуке највише судске инстанце у држави?

Према евиденцији Уставног суда БиХ једно је сигурно - одлуке се не поштују ни у ФБиХ ни у РС-у.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана