25 godina od oslobođenja Broda – jedna od najznačajnijih pobjeda Vojske Srpske

25 godina od oslobođenja Broda – jedna od najznačajnijih pobjeda Vojske Srpske 07.10.2017 23:29 | RTRS

Brod - U Brodu je obilježeno 25 godina od oslobođenja ovog grada od okupacije regularnih vojnih snaga Republike Hrvatske i hrvatsko-muslimanskih jedinica.

Na spomenik braniocima Broda i ispred biste generala Slavka Lisice, koji je komandovao jedinicama Vojske Republike Srpske za oslobađanje Broda, položeni su vijenci, a na Trgu palih boraca održana pokazna vježba jedinice za podršku Policijske uprave Doboj.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je danas na obilježavanju Dana opštine i oslobođenja Broda da je sloboda te opštine krvlju plaćena.

- Naši neprijatelji koji su kidisali na slobodu, upravo u ovoj opštini započeli su prvi jači oružani sukob u BiH - rekao je Savanović novinarima nakon polaganja vijenaca na centralni spomenik palim borcima na Trgu patrijarha Pavla.

On je naglasio da su zvjerska silovanja, privođenja i maltretiranja ubrzali srpsku vojsku da 7. oktobra 1992. godine oslobodi Brod.

- Nažalost, sloboda srpskog naroda je uvijek krvlju plaćana, što je pokazala istorija - rekao je ministar Savanović.

On je ocijenio da je Hrvatska pokušavala tada riješiti hrvatsko nacionalno pitanje, što je podrazumijevalo protjerivanje srpskog naroda preko rijeke Drine.

Savanović je poručio da Srbi moraju biti jedinstveni, posebno kada je riječ o nacionalnom jedinstvu.

- Na nama je da odamo počast svima koji su gradili Republiku Srpsku. To neka nam bude zavjet - rekao je Savanović.

Načelnik opštine Brod Ilija Jovičić rekao je da je Brod opština koja je najviše stradala u proteklim dešavanjima.

Predsjednik Udruženja za traženje zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Marko Grabovac kaže da su pronašli 10 masovnih grobnica na području brodske opštine, u kojima je najviše bilo civila.

On je dodao da je na području Broda bilo zarobljeno više od 2.000 civila i boraca.

U okviru obilježavanja Dana opštine Brod danas je održana i pokazna vježba jedinice za podršku Policijske uprave Doboj.

Jedinice Vojske Republike Srpske, pod komandom generala Slavka Lisice, oslobodile su 7. oktobra 1992. godine Brod, koji je sedam mjeseci bio pod okupacijom regularne vojske Hrvatske i paravojnih hrvatsko-muslimanskih jedinica.

Okupacione snage ubile su 244 i ranile 570 vojnika i srpskih civila, a u deset logora zarobili dvije hiljade Srba.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica