22 године од потписивања споразума о миру у БиХ у Паризу

Срна
22 године од потписивања споразума о миру у БиХ у Паризу

Париз - На данашњи дан прије 22 година у Паризу је званично потписан Општи оквирни споразум за мир у БиХ, познатији као Дејтонски споразум, чиме је окончан грађански рат у БиХ.

Споразум су, у присуству тадашњег државног секретара САД Ворена Кристофера, потписали некадашњи предсједници Србије Слободан Милошевић и Хрватске Фрањо Туђман, те Алија Изетбеговић из БиХ.

У својству свједока документ су у Јелисејској палати у Паризу потписали предсједници САД Бил Клинтон и Француске Жак Ширак, премијери Русије Виктор Черномирдин и Велике Британије Џон Мејџор, њемачки канцелар Хелмут Кол и предсједник Владе Шпаније Фелипе Гонзалес, који је био представник ЕУ.

Овим документом потврђен је мировни споразум постигнут 21. новембра у Дејтону, који је парафиран послије тронедјељних преговора челника БиХ, Хрватске и Савезне Републике Југославије, уз посредовање САД.

Дејтонским споразумом Република Српска је постала један од два ентитета у БиХ који обухвата 49 одсто укупне територије, а Федерација БиХ 51 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана