У Украјини заробљен Словак, не Србин

У Украјини заробљен Словак, не Србин 21.08.2014 14:02 | Агенције

Братислава - Проруски борац кога је украјинска армија заробила у уторак у борбама у Иловајску на истоку Украјине, није српски доборовољац већ заиста Словак.

"Имамо неке оперативне информације које нас наводе на то да не можемо да искључимо да је ријеч о словачком држављанину", казао је за данашњу "Правду" министар унутрашњих послова Роберт Калињак и додао да ће прецизније званичне информације дати тек када их Словачка добије од Украјине.

Према фотокопији пасоша коју је на Фејсбуку објавио савјетник украјинског министра одбране Антон Херашченко, у борбама у Иловајску заиста је заробљен Михал Рохач, 45-годишњи Словак из Жилине са пријављеном адресом у Банској Бистрици.

Његов отац је порталу aktualne.sk казао да је син боравио дуже у Ирској, а да је љетос из Словачке отишао у Русију.

По подацима словачке војске, не ради се о бившем војнику.

А по подацима из пасоша, у Украјину је ушао почетком јула, на аеродрому у Кијеву, вјероватно из Русије и упутио се као добровољац, како је сам казао након што су га заробили из убјеђења а не као плаћеник.

Зоран Андрејић из српског четничког покрета, демантовао је за данашњу Правду наводе Харашценка да се Рохач борио заједно са српским добровољцима.

Преко њих је Андрејић добио потврду од проруских снага да је Рохач ухапшен, а служио је као снајпериста.

Лавину нагађања да ли је заиста у Украјини заробљен Словак, као први заробљени држављанин неке од земаља Европске уније, и то на страни проруских сепаратиста, или Србин с лажним пасошем, подстакло је и то што украјинске власти на категоричне захтјеве словачке дипломатије нису биле у стању да дају никакву званичну информацију о заробљенику.

Шеф словачке дипломатије Мирослав Лајчак чак је јуче позвао на разговор украјинског конзула у Братислави, али ни та ургенција није помогла да Словачка добије званично обавјештење.

"Информација је објављена, а затим ни читава 24 часа нисмо у стању да добијемо званичну потврду", казао је Лајчак листу СМЕ.

У Словачкој је ратовање ван домовине у туђим армијама и Легији странаца преступ за који прети до осам година затвора, међутим, министар унутрашњих послова Калињак није сигуран да би у случају заробљеног проруског Словака могао да се примјени тај параграф.

"Питање је да ли можемо да означимо сепаратисте за војску, али тиме би се бавило тужилаштво у оквиру кривичне истраге", казао је Калињак.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица