Porošenko: Kijev započinje proceduru ukidanja Sporazuma sa Moskvom?

 Porošenko: Kijev započinje proceduru ukidanja Sporazuma sa Moskvom? 28.08.2018 18:57 | Srna

Kijev - Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko dao je uputstva ukrajinskom Ministarstvu spoljnih poslova da izda niz dokumenata u vezi sa pokretanjem procedure ukidanja Sporazuma o prijateljstvu, saradnji i partnerstvu, koje su Kijev i Moskva potpisali 1997. godine.

On je na konferenciji sa članovima ukrajinskog diplomatskog kora u Kijevu rekao da je Ukrajina, nakon značajnih priprema i izgradnje dovoljne zakonske zaštite, "konačno došla do sljedećeg koraka, a to je ukidanje Sporazuma, koji su potpisale Ukrajina i Rusija, a koji je odavno zastario".


"Očekujem neophodan niz dokumenata od Ministarstva spoljnih poslova, u vezi sa pokretanjem ove procedure u skorije vrijeme", istakao je Porošenko.

Porošenko je u aprilu rekao da će Vrhovnij radi u Kijevu predložiti jednostrano ukidanje nekih odredaba ugovora.

Ukrajinski predsjednik je tada priznao da se Sporazum ne može u potpunosti ukinuti, ali da je neophodno ukidanje njegovih pojedinih odredaba.

Sporazum o prijateljstvu, saradnji i partnerstvu Ukrajina i Rusija su potpisale u maju 1997. godine, a na snagu je stupio u aprilu 1999. godine.

Ovim dokumentom predviđaju se princip strateškog partnerstva, nepovredivost postojećih granica, poštovanje teritorijalnog integriteta i recipročnu obavezu obje zemlje da se uzdrže od korišćenja svojih teritorija za ugrožavanje bezbjednosti druge zemlje.

U Sporazumu su navedene odredbe na osnovu kojih se on automatski produžava svakih deset godina, ukoliko nijedna strana nema primjedbe.

Dvije strane do oktobra treba da odluče da će produžiti Sporazum na još deset godina.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica