Комичару највише гласова, Порошенко иза, иду у други круг

Комичару највише гласова, Порошенко иза, иду у други круг 31.03.2019 22:53 | Агенције

Кијев - Комичар без политичког искуства Володимир Зеленски освојио је највише гласова у првом кругу предсједничких избора у Украјини.

Он је освојио око 30 одсто, а далеко иза њега на другом мјесту је актуелни предсједник Петро Порошенко, показује већина излазних анкета.

Порошенко је освојио око 18 одсто, а бивша премијерка Јулија Тимошенко око 14 одсто гласова, према излазној анкети Кијевског међународног социолошког института и агенције за истраживање јавног мњења Разумков.

Ако се резултати на основу излазних анкета покажу тачним, у другом кругу избора 21. априла учествоваће Зеленски и Порошенко.

Очекује се да ће коначни резултати првог круга избора бити објављени ујутру.

По објављивању резултата на основу излазних анкета, Порошенко је изјавио да је његов очигледно лош резултат отрежњујућ.

“Не осјећам никакву еуфорију. Критички и трезвено разумијем сигнал који је друштво данас дало властима”, казао је Порошенко.

Зеленски је оцијенио да је начинио велики корак ка побједи и негирао да ће његов изборни штаб бити у координацији с било којим од 37 кандидата који не уђу у други круг.

На изборима је снагу одмјерило 39 кандидата, а анкете уочи избора су указивале да Зеленски, глумац који игра предсједника у популарном комичном ТВ серијалу, има највећу подршку бирача.

“Ово је само први корак ка великој побједи”, рекао је Зеленски новинарима по затварању бирачких мјеста. “Ми смо млади људи. Не желимо да видимо све оно из прошлости у нашој будућности”, истакао је он.

Украјинска полиција је објавила да је примила више од 1.600 жалби у вези са неправилностима у изборном дану, заједно са још стотине притужби на покушаје подмићивања бирача и одношење гласачких листића са бирачких мјеста.

“Нови живот, почиње нормалан живот. Живот без корупције, без подмићивања”, рекао је Зеленски је послије гласања.

Истраживања су показала да ниједан од кандидата неће успијети да освоји 50 одсто плус један глас, тако да је готово извијесно да ће 21. априла бити одржан други изборни круг, са два најбоље пласирана кандидата.

Како наводи АП, Украјинци бирају предсједника за којег се надају да ће земљу од 42 милиона људи извући из кризе, укључујући ендемску корупцију, наизглед неријешив рат с проруским снагама на истоку земље и економију која је у проблемима.

Други круг предсједничких избора биће одржан 21. априла.

Бивша украјинска премијерка Јулија Тимошенко, кандидат на предсједничким изборима, довела је вечерас у питање резултате излазних анкета које показују да она није добила довољно гласова за улазак у други круг.

Из штаба Тимошенко тврде да је она, према њиховим излазним анкетама, на другом мјесту.

Тимошенко је, на конференцији за новинаре по затварању бирачких мјеста, позвала своје присталице да се упуте ка гласачким мјестима да би обезбједили поштено пребројавање гласова, преноси АП.

На изборима је снагу одмјерило 39 кандидата, а анкете уочи избора су указивале да Зеленски, глумац који игра предсједника у популарном комичном ТВ серијалу, има највећу подршку бирача.

Према истраживањима јавног мњења, за њим слиједе Порошенко и лидерка опозиције, Јулија Тимошенко.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица