Kijev prihvatio pa odustao od Putinovog prijedloga o razmjeni zarobljenika

Kijev prihvatio pa odustao od Putinovog prijedloga o razmjeni zarobljenika 16.11.2017 22:46 | Agencije

Moskva - Poslije prvog telefonskog razgovora ruskog predsjednika Vladimira Putina sa predsjednicima Donjecke i Luganske narodne republike u kojem je predložio da se oslobode svi zarobljenici i vijesti iz Kijeva da je i Ukrajina spremna za oslobađanje po principu "sve za sve", činilo se da je jedan veliki problem riješen.

Ali onda su se u toku dana ukrajinske vlasti predomislile i rekle da odustaju, pišu Večernje novosti.

Razlog je stav Kijeva da oni ne mogu da oslobode sve jer zakon ne dozvoljava amnestiranje onih koji su napravili teška krivična djela. Radi se o bivšim pripadnicima specijalaca "berkut" koji su optuženi za ubistva demonstranata u vrijeme Majdana. Potpredsjednica ukrajinske Rade Irina Geraščenko je izjavila da Kijev neće pristati na ucjene i "berkutovci" neće biti oslobođeni.

Interesantno je da je vlastima u Kijevu zasmetalo što je ruskog lidera zamolio da interveniše ne bi li se oslobodili zarobljenici, ukrajinski političar i lider narodnog pokreta Ukrajinski izbor-pravo naroda, Viktor Medvedčuk, čiju je kćerku 2004. u Sankt Peterburgu krstio Vladimir Putin!

Očigledno da su ovoga puta kumovske veze sa Putinom samo odmogle Medvedčuku koji je došao kao predstavnik Ukrajine za humanitarna pitanja.

On je kazao da je Ukrajina spremna da oslobodi 306 ljudi za svojih 70 zarobljenih vojnika.

Prije toga je Služba bezbjednosti Ukrajine molila ruskog patrijarha Kirila da pomogne da se oslobode svi zarobljenici, što je on i učinio.

Kada se i Putin složio sa patrijarhom Kirilom i Medvedčukom izgledalo je da će zarobljenici sa obje strane Novu godinu dočekati na slobodi, ali poslije promjene stava Kijeva za sada sve ostaje po starom.

Uz to, Savjet bezbjednosti Ukrajine je saopštio da oslobođenje zarobljenika ne bi trebalo da se realizuje tako što će da podigne rejting popularnosti nekih političara. Viktoru Medvedčuku zamjeraju da je akciju za oslobađanje zarobljenika pretvorio u bučnu informativno propagandnu kampanju.

Ovo nije prvi put da se Medvedčuk angažuje u ovakvim akcijama, kao posrednik dvije strane. Upravo je on nagovorio Putina 2016. da amnestira Nadeždu Savčenko kojoj je u Rusiji suđeno zbog navođenja ukrajinske artiljerije kada su nastradali ruski novinari.

(novosti.rs)© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica