Кијев прихватио па одустао од Путиновог приједлога о размјени заробљеника

Кијев прихватио па одустао од Путиновог приједлога о размјени заробљеника 16.11.2017 22:46 | Агенције

Москва - Послије првог телефонског разговора руског предсједника Владимира Путина са предсједницима Доњецке и Луганске народне републике у којем је предложио да се ослободе сви заробљеници и вијести из Кијева да је и Украјина спремна за ослобађање по принципу "све за све", чинило се да је један велики проблем ријешен.

Али онда су се у току дана украјинске власти предомислиле и рекле да одустају, пишу Вечерње новости.

Разлог је став Кијева да они не могу да ослободе све јер закон не дозвољава амнестирање оних који су направили тешка кривична дјела. Ради се о бившим припадницима специјалаца "беркут" који су оптужени за убиства демонстраната у вријеме Мајдана. Потпредсједница украјинске Раде Ирина Герашченко је изјавила да Кијев неће пристати на уцјене и "беркутовци" неће бити ослобођени.

Интересантно је да је властима у Кијеву засметало што је руског лидера замолио да интервенише не би ли се ослободили заробљеници, украјински политичар и лидер народног покрета Украјински избор-право народа, Виктор Медведчук, чију је кћерку 2004. у Санкт Петербургу крстио Владимир Путин!

Очигледно да су овога пута кумовске везе са Путином само одмогле Медведчуку који је дошао као представник Украјине за хуманитарна питања.

Он је казао да је Украјина спремна да ослободи 306 људи за својих 70 заробљених војника.

Прије тога је Служба безбједности Украјине молила руског патријарха Кирила да помогне да се ослободе сви заробљеници, што је он и учинио.

Када се и Путин сложио са патријархом Кирилом и Медведчуком изгледало је да ће заробљеници са обје стране Нову годину дочекати на слободи, али послије промјене става Кијева за сада све остаје по старом.

Уз то, Савјет безбједности Украјине је саопштио да ослобођење заробљеника не би требало да се реализује тако што ће да подигне рејтинг популарности неких политичара. Виктору Медведчуку замјерају да је акцију за ослобађање заробљеника претворио у бучну информативно пропагандну кампању.

Ово није први пут да се Медведчук ангажује у оваквим акцијама, као посредник двије стране. Управо је он наговорио Путина 2016. да амнестира Надежду Савченко којој је у Русији суђено због навођења украјинске артиљерије када су настрадали руски новинари.

(новости.рс)© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица