Amerika naoružava Ukrajinu: Porošenko likuje, Rusija upozorava

 Amerika naoružava Ukrajinu: Porošenko likuje, Rusija upozorava 24.12.2017 10:48 | Tanjug

Kijev - Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko zahvalio Vašingtonu na odluci da isporuči oružje njegovoj zemlji, dok su ruske diplomate i poslanici to oštro kritikovali.

Rusija upozorava da će to samo još više rasplamsati neprijateljstva na istoku Ukrajine.

Moskva je, dan nakon što je administracija američkog predsjednika Donalda Trampa odobrila plan o isporuci oružja Ukrajini, uključujući protivtenkovske rakete "džavelin", ljutito reagovala, navodi AP.

"Američko oružje u rukama ukrajinskih vojnika nije za ofanzivne (svrhe), već za snažnije odbijanje agresora, zaštitu ukrajinskih vojnika i civila, kao i za efikasniju samoodbranu. To je takođe i transatlantska vakcinacija protiv ruskog virusa agresije", naveo je Porošenko na Tviteru.

U Moskvi, zamjenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov je rekao da je ovaj potez američke administracije "prešao liniju".

"Vašington je nastojao da sebe odredi za 'posrednika'. (Vašington) nije posrednik, već saučesnik u raspirivanju rata", poručio je Rjabkov.

Ne pominjući američku odluku, njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik Francuske Emanuel Makron pozvali su na punu primjenu sporazuma o prekidu vatre.

Predsjednica Saveta federacije Valentina Matvijenko je ocijenila da će namjera SAD da prodaju smrtonosno oružje Kijevu uplesti Vašington u domaći sukob u Ukrajini i blokirati pokušaje da se on razrješi.

"Osjećam da je ovo (odluka) velika greška SAD. Ovako se upliće u unutar-ukrajinski sukob, sa svim što on nosi. Dodatno, ove odluke mogu dao spreče pokušaje za pronalaženje mirnog rješenja za tešku unutrašnju ukrajinsku krizu", rekla je ona, prenio je Tass.

Stejt department za sada nije želio da potvrdi slanje oružja, navodeći samo da SAD planiraju da pruže Ukrajini "pojačane odbrambene kapacitete", nazivajući tu pomoć "isključivo odbrambenom".© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica