Zuzana Čaputova predsjednica Slovačke

Srna
Zuzana Čaputova predsjednica Slovačke

Zuzana Čaputova izabrana je na novog predsjednika Slovačke, saopšteno je iz Zavoda za statistiku.

Na osnovu prebrojanih 98,1 odsto glasova, Čaputova je u drugom krugu predsjedničkih izbora održanim juče osvojila 58,3 odsto glasova, a njen protivkandidat Maroš Šefčovič 41,7 odsto.

Čaputova će biti prva žena na funkciji predsjednika Slovačke.

Šefčovič je priznao poraz i čestitao pobjedu protivkandidatu.

Obražajući se pristalicama, Čaputova se rekla da je srećna ne samo zbog rezultata izbora, već što je pokazala da je moguće ne podleći populizmu, reći istinu i izazvati interesovanje bez agresivne retorike.

“Sve je počelo na lokalnim izborima prošle godine, potvrđeno je predsjedničkim i vjerujem da će se nešto slično desiti i na izborima za Evropski parlament u maju”, naglasila je Čaputova.

Čaputova će na dužnost predsjednika stupiti 15. juna. Ona će od proglašenja nezavisnosti Slovačke 1993. godine biti peti predsjednik.

Ona je pobijedila u prvom krugu 16. marta osvojivši 40,5 odsto glasova, dok je njen protivkandidat Šefčovič dobio 18,7 odsto.

Čaputova je kandidat partije Napredna Slovačka koja nema svoje poslanike u parlamentu, dok se Šefčovič kandidovao ispred stranke Smer.

Predsjednik Slovačke nema veća ovlaštenja, ali može da stavlja veto na imenovanja viših službenika tužilaštva i pravosuđa, što je, prema ocjeni analitičara, ključno u borbi protiv korupcije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana