Жлочин који потреса Њемачку

Дојче веле
Жлочин који потреса Њемачку

Берлин - Жртва: 14 година, Нијемица, Јеврејка. Особа која је признала силовање и убиство: 20 година, Курд са сјевера Ирака који је овде тражио азил.

Зато у Њемачкој 2018. године, ово није „обичан” злочин, пише “Дојче веле”.

Шта се догодило? 14. годишња Сузана из Мајнца је 22. маја била са друштвом у центру оближњег Визбадена и увече се није вратила кући.

Родитељи су полицији пријавили њен нестанак и пошто је ријеч о малољетници, одмах је покренута истрага.

Њено беживотно тијело је пронађено двије недјеље касније, у среду 6. јуна, затрпано у једној рупи у жбуњу поред пруге у близини Визбадена. Судска медицина је утврдила да је дјевојчица у силована, и потом убијена.

На почетку је било ријечи о два починиоца. Ухапшени 35-годишњи Турчин је пуштен из затвора, али и даље није искључено да није умијешан у злочин. Други осумњчении, Али Б. 20-годишњи Курд у петак је ухапшен на Сјеверу Ирака и признао је убиство.

Он је курдским снагама безбједности признао да је био Сузанин пријатељ, да су се посвађали и да ју је он у ноћи између 22. и 23 маја удавио. Дјевојчица је покушала да позове полицију и то је наводно био конкретан повод да је убије.

Министар унутрашњих послова Њемачке, Хорст Зехофер захвалио се курдским снагама безкбеднсоти на помоћи и сарадњи. Не ради се о класичном изручењу, јер би процедура за тако нешто била веома компликована и трајала много дуже. Осим тога, да остане у Ираку, Алију Б. би за овакав злочин претила смртна казна.

Од октобра 2015 у Њемачкој

Али Б. је октобра 2015. са породицом дошао у Њемачку. Њих осморо, Али Б. отац, мајка и још петоро браће и сестара, затражили су азил и од тада су живјели у избјегличком центру у Ербенхајму код Визбадена.

Годину дана касније, крајем 2016. захтијев за азил је одбијен Алију Б. на шта је он уложио жалбу. Пошто одлука о томе још није донесена, није био депортован. Медији не извјештавају о томе да ли је захтијев за азил одбијен свим члановима породице.

Али Б. је неколико пута привукао пажњу полиције. Постоје индиције да је у избјегличком центру силовао једну дјевојчицу од 11 година. Међутим, тај случај до данас није расвијетљен. Осим тога, неколико пута је дивљао и једној полицајки претио ножем.

Прије недељу дана у суботу 2. јуна, цијела осмочлана породица Алија. Б. напушта Њемачку - авионом. Привремене документе су добили од Ирачког конзулата у Франкфурту. Авионске карте су купљене преко интернета - на лажна имена. Иначе Авионска карта од Диселдорфа до Ербила на сјеверу Ирака, када се купи кратко пред лет, кошта око 500 евра.

Али Б. је могао да напусти земљу јер је потерница за њим издата два дана након што је побјегао из Њемачке. Једно дијете је увјерљиво посведочило да би починалц могао бити Али Б. па је полиција тада расписала потерницу.

Мајка Алија. Б говори за DW

DW је у контакту са породицом Алија Б. и мајка осумњченог је разговору рекла да не може да вjерује да је њен син починио тако нешто, те да је цијела породица о свему сазнала преко интерната и приликом хапшења Алија. Он јој је рекао да је тог дана био пијан и да се ничега не сећа. Мајка је такође рекла. „Не желим да буде кажњен у страној земљи. Ако је крив онда би требало да буде кажњен у Ираку.”

Маршеви туге и протести

Случај силоване и убијене Сузане све више постаје политичко питање. Већ у петак увече људи су се окупили на мјесту у Визбадену на којем је пронађена мртва дјевојчица.

Испред Државне канцеларије у Мајнцу данас су бдијење одржале присталице АФД-а.

Шеф посланичког клуба те странке у покрајниском парламенту Уве Јунге започео је протест минутном ћутања. У свом говору је рекао да овај злочин мора имати политичке консеквенце и такође критиковао покушаје тривијализације насиља које почине избјеглице. Према полицији, око 20 људи је присуствовало 20-минутном бдијењу.

Покрет грађана „Солидарност” демонстрирао је у центру града. Једна друга група која се бори против расизма је под мотом „Зауставите насиље - против сексуалног насиља и угњетавања”, демонстрирала у близини главне железничке станице. „Не помаже када се на мржњу одговара мржњом”, рекла је једна жена која говорила у име организатора.

И за недјељу је планирано више маршева туге и протеста различитих група. А у понедељак увече је кровна организација Њемачких синдиката ДГБ позвала на комеморативни скуп у Мајнцу којем се придружује и евангелистичка црква.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана