“Златна зора” обиљежила годишњицу пада Константинопоља

Агенције
“Златна зора” обиљежила годишњицу пада Константинопоља

Aтина - Неколико стотина грчких неонациста прошетало је синоћ са бакљама улицама Атине у знак обиљежавања 450. годишњице пада Константинопоља, преносе агенције.

Припадници ултранационалистичке партије Златна зора узвикивали су слогане “крв, част, Златна зора” и “Грчка припада Грцима”.

Послије неколико острашћених говора против Турака и комуниста на тргу испред Атинске катедрале, демонстранти су прошетали до парламента, у коме “Златна зора” од јануара ове године има 18 посланика.

Шетња, која се одржава сваке године, завршена је без инцидената, за разлику од прошле године када је 15 до 20 неонациста напало Пакистанца који им се нашао на путу.

Међутим овогодишњи протест је изазвао забринутост туриста у грчкој престоници, наводи АФП.

- Када су дошли сви туристи су платили рачун и отишли - каже Фотис, конобар у ресторану “Метрополеос” у центру Атине.

Грчка коалициона влада је подијељена око питања пооштравања закона о расизму којим треба да се заузда “Златна зора”, због страха да би тиме могла изгубити подршку утицајне православне цркве.

Према приједлогу новог закона о расизму, за говор мржње и порицање или хваљење ратних злочина и геноцида предвиђене су затворске казне до три године и новчане до 20.000 евра.

Организације за људска права сматрају да “Златна зора” стоји иза недавног таласа насиља над имигрантима, што та партија негира.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана