Зеничанин Дарио Михајловић постао градоначелник у Шведској

klix.ba
Зеничанин Дарио Михајловић постао градоначелник у Шведској

Дарио Михајловић из Зенице прије 26 година као 11-годишњак напустио је свој град. С породицом је побјегао из рата у БиХ како би сачувао свој живот, а данас је градоначелник шведског Улрицехамна.

Одлука о напуштању Босне и Херцеговине била је веома тешка за њега и његову породицу који су читав свој живот изградили у граду челика. Ипак, воља за животом, била је јача. С руксаком на леђима напустио се од родбине и пријатеља те кренуо у Шведску докле је путовао неколико мјесеци.

“Мени је то тешко пало као 11-годишњем дјечаку. Пут до Шведске није био нимало лаган, требало нам је пар мјесеци. Живјели смо у прихватном центру четири године док се није ријешио наш статус. За то вријеме сам учио шведски језик, историју и математику. Пропустио сам неколико веома битних година школовања, али сам редовно кренуо у 9. разред и уписао гимназију смјер рачунарски техничар”, говори Михајловић.

Тада није имао амбиција да настави своје школовање те се запослио у трговини електронских уређаја гдје је радио наредних шест година. С временом се поново појавила жеља за школовањем те је у року завршио факултет, оженио се, добио двоје прекрасне дјеце и купио кућу.

“Све је ишло својим током. Као наставник радим већ пет година. Кроз овај посао сам открио да неке ствари могу да се уреде и на другачији начин, а да бих то остварио, укључио сам се у политику. Вјероватно да сам остао у Босни и Херцеговини не бих добио исте могућности за школовање и усавршавање. На почетку сам се осјећао несигурним хоћу ли моћи успјешно оправдати добијено оправдање, с обзиром на то да нисам имао никог у политици. Носила ме могућност да судјелујем у промјенама у школству”, Изјавио је Михајловић за klix.ba.

Истиче како није могао остати равнодушан на неке пропусте који су се могли ријешити само преко политике те је све то било вриједно труда и ангажмана у политици.

Улога градоначелника Улрицехамна за њега је велика одговорност с обзиром на то да као градоначелник води и градско вијеће у којем се налази 49 вијећника. Међутим, упркос свим обавезама бар једном годишње посјети Босну и Херцеговину гдје како каже поједе добре ћевапе.

“Сваке године радо посјетим Босну и Херцеговину. Драго ми је чути наш језик, сретати наше људе и појести добре ћевапе. О повратку у Босну за сада не размишљам. Ипак сам у Шведској основао породицу, али никада не реци никада. Младима би препоручио да се политички активирају како би нешто промијенили и да обавезно излазе на изборе. Они морају утјецати на старије да промијене своје мишљење о мијењају политичара који су до сада водили лошу политику, а не да увијек бирају једне те исте”, закључио је Михајловић те поручио младима да они буду снага промјене у држави.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана