Žene ISIL-a terorišu Sirijke

Agencije
Žene ISIL-a terorišu Sirijke

Raka - Radikalni islamski džihadisti nisu jedini koji kažnjavaju i ubijaju civile u Siriji, jer radikalna grupa žena hapsi i teroriše žene koje ne prate striktnu verziju šerijatskog zakona.

Nedugo nakon što je sunitska militantna grupa ISIL preuzela kontrolu nad sjevernim sirijskim gradom Rakom, formirali su brigadu "Al-Kansa", koju čine samo žene. Zadatak te brigade je da hapsi sve žene civile u Raki koje ne prate šerijatski zakon, uključujući obavezu da u javnosti budu potpuno prekrivene i da moraju ići u pratnji muškog zaštitnika.

- ISIL je kreirao ovu brigadu da bi terorisali žene - kaže lokalni aktivista Abu al Hamza. On ističe da je brigada izvršila raciju u ženskoj školi Hamida Taher i uhapsila deset učenica, dvoje učitelja i sekretaricu jer su nosile veo koji je bio suviše tanak.

Druge učenice su optužene da su nosile šnale pod velom dok su trećima govorile da nisu dobro namještale odjeću, jer otkrivaju veći dio lica i tijela. Hamza je rekao da su žene provele šest časova u pritvoru ISIL-a gdje su za kaznu bile bičevane.

Brigada je utjerala strah među žene i djevojke u Raki. Teroristkinje su viđene kako se kreću po gradu i prate žene na ulici, vrše racije po školama, hapse učenice i drže ih satima u zatvorima. Nedavno je na ulici Rake bila uhapšena tinejdžerka Zainab.

- Hodala sam ulicom kada je pored mene odjednom stao automobil i iz njega je izašla grupa žena. Počeli su me vrijeđati i derati se na mene. Zatim su me odveli u jednu zgradu i tamo su me zaključali u sobu. Niko nije pričao sa mnom ili mi rekao razloge zbog čega sam pritvorena. Jedna od žena iz te brigade je ulazila u sobu i ciljala pištoljem u mene. Nakon toga je testirala moje znanje o molitvi, postu i hidžabu - objašnjava mlada Sirijka. Poslije određenog vremena žena je rekla Zainab da je uhapšena, jer je hodala sama, bez pratnje i nije pravilno nosila hidžab.

Žene koje se priključuju toj brigadi ili dolaze iz Rake i žele da učestvuju tamo u aktivnostima ISIL-a ili su to, što je češće slučaj, u pitanju žene mudžahedina koje su došle iz drugih krajeva Sirije ili regije.

Masakr nad vojnicima

Pripadnici terorističke organizacije Islamska država Iraka i Levanta (ISIL) pogubili su 250 sirijskih vojnika koje su ranije zarobili. Teroristi su objavili i snimak na kojem se vidi kako vojnike odvode u pustinju do mjesta na kojem su kasnije pogubljeni. Pogubljenje je potvrdio jedan od terorista ISIL-a. On je rekao da se radi o vojnicima koji su zarobljeni na vojnom aerodromu Tabka koji su ekstremisti zauzeli prošle sedmice.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana