Жене ИСИЛ-а тероришу Сиријке

Агенције
Жене ИСИЛ-а тероришу Сиријке

Рака - Радикални исламски џихадисти нису једини који кажњавају и убијају цивиле у Сирији, јер радикална група жена хапси и терорише жене које не прате стриктну верзију шеријатског закона.

Недуго након што је сунитска милитантна група ИСИЛ преузела контролу над сјеверним сиријским градом Раком, формирали су бригаду "Ал-Канса", коју чине само жене. Задатак те бригаде је да хапси све жене цивиле у Раки које не прате шеријатски закон, укључујући обавезу да у јавности буду потпуно прекривене и да морају ићи у пратњи мушког заштитника.

- ИСИЛ је креирао ову бригаду да би терорисали жене - каже локални активиста Абу ал Хамза. Он истиче да је бригада извршила рацију у женској школи Хамида Тахер и ухапсила десет ученица, двоје учитеља и секретарицу јер су носиле вео који је био сувише танак.

Друге ученице су оптужене да су носиле шнале под велом док су трећима говориле да нису добро намјештале одјећу, јер откривају већи дио лица и тијела. Хамза је рекао да су жене провеле шест часова у притвору ИСИЛ-а гдје су за казну биле бичеване.

Бригада је утјерала страх међу жене и дјевојке у Раки. Терористкиње су виђене како се крећу по граду и прате жене на улици, врше рације по школама, хапсе ученице и држе их сатима у затворима. Недавно је на улици Раке била ухапшена тинејџерка Заинаб.

- Ходала сам улицом када је поред мене одједном стао аутомобил и из њега је изашла група жена. Почели су ме вријеђати и дерати се на мене. Затим су ме одвели у једну зграду и тамо су ме закључали у собу. Нико није причао са мном или ми рекао разлоге због чега сам притворена. Једна од жена из те бригаде је улазила у собу и циљала пиштољем у мене. Након тога је тестирала моје знање о молитви, посту и хиџабу - објашњава млада Сиријка. Послије одређеног времена жена је рекла Заинаб да је ухапшена, јер је ходала сама, без пратње и није правилно носила хиџаб.

Жене које се прикључују тој бригади или долазе из Раке и желе да учествују тамо у активностима ИСИЛ-а или су то, што је чешће случај, у питању жене муџахедина које су дошле из других крајева Сирије или регије.

Масакр над војницима

Припадници терористичке организације Исламска држава Ирака и Леванта (ИСИЛ) погубили су 250 сиријских војника које су раније заробили. Терористи су објавили и снимак на којем се види како војнике одводе у пустињу до мјеста на којем су касније погубљени. Погубљење је потврдио један од терориста ИСИЛ-а. Он је рекао да се ради о војницима који су заробљени на војном аеродрому Табка који су екстремисти заузели прошле седмице.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана