Земан неће америчку базу ни да му САД попују

Агенције
Земан неће америчку базу ни да му САД попују

Праг - Предсједник Чешке Милош Земан одбио је идеју да америчке ракете буду размјештене у Чешкој. Рекао је да се противи тој идеји иако разумије страхове Пољака од Русије, а америчкој администрацији је поручио да би било боље “да мање попује, а више слуша”.

- Будимо увиђавни, зато што Пољаци са Русијом имају дугорочно историјско негативно искуство, некада бих рекао да је то чак фобија, али нека. Тамо то разумијем. У случају Чешке за то не видим никакав разлог. Схватите да је данас свијет још мање безбједан него што је био зато што је, осим трговинског рата између Америке и Кине, избио трговински рат између Америке и Европске уније - казао је Земан говорећи о америчким ракетама у Европи у редовном недјељном интервјуу.

Земан, који је од почетка мандата америчког предсједника Доналда Трампа настојао да добије позив за сусрет у Бијелој кући, изгубио је наду за прижељкивани сусрет јер је Трамп у посјету Вашингтону почетком марта умјесто њега позвао чешког премијера Андреја Бабиша.

- Пошто сам саслушао потпредсједника САД Мајка Пенса на конференцији о безбједности у Минхену, моја порука би била мање пристојна. Настојте мање да попујете, а више да слушате друге - казао је Земан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана