Zeleno svjetlo Brisela pa okršaj u Londonu

Dojče vele
Zeleno svjetlo Brisela pa okršaj u Londonu

Lideri 27 članica EU zadovoljni su, koliko se to može biti, onime što je ispregovarano sa Londonom. Nakon što su u Briselu dali zeleno svjetlo, njihovu koleginicu Terezu Mej kod kuće čeka konačni okršaj oko Bredžita.

Bio je ovo jedan od kraćih samita Evropske unije. Prvo je predsjednik Savjeta EU Donald Tusk s predsjednicama država i vlada 27 članica na „radnom sastanku” razmijenio mišljenje i nakon što je zaključeno da su ispunjeni svi uslovi iz Člana 50 evropskog ugovora. Taj član definiše pod kojim uslovima jedna zemlja napušta Uniju. Onda se Tusku i ostalima pridružila Tereza Mej.

Dopune do posljednjeg trenutka

Prihvaćen je ugovor od 600 stranica na kojem se radilo 20 meseci. Tu piše da će Velika Britanija u prelaznoj fazi do kraja 2020. ostati članica jedinstvenog tržišta, ali da neće imati pravo glasa. Za to vreme bi trebalo razgovarati o budućim odnosima Velike Britanije i EU. London bi isto tako još trebalo da uplati 39 milijardi evra u zajedničku blagajnu.

Dio dila je i izjava o budućim odnosima, od bezbjednosnih i političkih do privrednih. Granica između Sjeverne Irske i Republike Irske bi trebalo da ostane „meka”, bez vidljivih kontrola. Zatim su tu još i aneksi o ribarstvu (na kojem je insistirala Francuska) i Gibraltaru (na insistiranje Španije) koji i dalje status ove enklave ostavlja otvorenim.

Pitanje Gibraltara je bilo i posljednje otvoreno pitanje u dugom procesu sklapanja ugovora. Španski premijer Pedro Sančez je tek u subotu nakon razgovora s Donaldom Tuskom povukao svoj veto.

Nema mjesta slavlju

Još juče se britanska premijerka Tereza Mej sastala sa Tuskom i predsjednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom kako bi se otklonile i posljednje nedoumice. Tusk je još jednom dao do znanja da je Bredžit zapravo žalosna činjenica. Velika Britanja će 29. marta 2019. nakon 39 godina „braka” napustiti EU. Junker je bio još emotivniji i napuštanje Ujedinjenog Kraljevstva je nazvao „katastrofom”.

Tusk je istovremeno izrazio zadovoljstvo što je pošlo za rukom sastavljanje dokumenta kojim je „šteta od Bregzita svedena na najmanju moguću meru”.

“Oni ne žele da nas izgube”

No možda je sve to račun bez krčmara. Jer Britanski parlament još mora da aminuje ovaj dogovor. Poslednjih sedmica se činilo da Tereza Mej nema većinu u parlamentu za ovu ideju. Zato se danas obratila građanima Velike Britanije i u, pomalo dramatičnom tonu, preko nekoliko vodećih listova svoje sugrađane preklinjala da prihvate i podrže ovu formu Bredžita koja je „najbolje moguće što se moglo izvući za Veliku Britaniju”.

To je, kako pišu britanske novine, početak strategije britanske premijerke koja bi u narednim sedmicama na isti način trebalo da obraditi i važne slojeve društva poput preduzetnika.

Jer protivnika je još mnogo. Bivši ministar za Bredžit Dominik Rab je iznova žestoko kritikovao sporazum.

“Ja ne kažem da je bolje da ostanemo u EU. Ali ako me sada postavite pred izbor: ovaj sporazum ili ostanak u EU, onda moram reći da sporazum donosi pogoršanje. Mi ćemo biti vezani i dalje istim pravilima, ali bez posjedovanja uticaja na donošenje ili promjene tih pravila”, rekao je Rab za BBC.

Glasanje u Britanskom parlamentu predviđeno je za 10. decembar. Nakon toga dil mora još da potvrdi i parlament EU, a nakon toga, u januaru ili februaru, trebalo bi da uslijedi i pravno obavezujuća odluka Savjeta EU. Ako to sve prođe – e onda će stvarno biti kraj sage… barem do završetka prelaznog perioda.

(DNj)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana