Žele da ograniče Rusiji pravo veta

Srna
Žele da ograniče Rusiji pravo veta

Njujork - Jedan broj zapadnih zemalja i članica Savjeta bezbjednosti želi da ograniči Rusiji pravo veta u UN, ali Moskva poručuje da tako nešto ni proceduralno nije moguće učiniti. Ministar inostranih poslova Ukrajine Pavel Klimkin najavljuje da će na zasjedanju Generalne skupštine UN u septembru, možda, biti pokrenuta rasprava o ograničavanju prava na veto.


"Kijev jako podržava ideju o ograničavanju prava na veto. Postoji inicijativa kojoj se pridružilo više od 40 zemalja. Oduvijek sam bio vatreni obožavalac ograničenja prava na veto, jer ne možemo ostati u 40-im ili 50-im godinama" - navodi Klimkin.

Međutim, ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov ocjenjuje da razmatranje ukidanja prava na veto, iz čitavog niza razloga, neće donijeti rezultate.

On smatra da te ideje nemaju ozbiljnu perspektivu, jer je pravo na veto utvrđeno u Povelji UN bez ikakvih uslova ili ograničenja i sve države koje su ratifikovale ovaj značajan dokument međunarodnog prava dužne su da ga poštuju.

U okviru 69. zasjedanja Generalne skupštine UN održan je susret na visokom novou o pitanju prava na veto.

Akteri su podržali stari prijedlog Pariza o tome da svaka zemlja, stalna članica Savjeta bezbjednosti, treba dobrovoljno da se suzdrži od korištenja prava na veto kada se radi o sprečavanju ili prekidu nasilja.

Stručnjaci ukazuju da ograničavanje prava na veto nije realno, jer bi zemlja od koje se to traži i sama trebalo da glasa za takvu odluku.

Veto Rusije na britansku inicijativu o Srebrenici i danu žalosti, koji je bio neprihvatljiv za Srbiju, izazvao je u Londonu zahtjeve za ograničavanje prava veta, podsjećaju portali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana