Због чега се у Мајамију срушио мост тежак 950 тона

Агенција
Због чега се у Мајамију срушио мост тежак 950 тона

Мајами - Власти на Флориди саопштиле су да су се послије "стрес теста" олабавиле сајле на којима је висио пјешачки бетонски мост тежак 950 тона, који се срушио у четвртак.

У рушењу моста на прометну саобраћајницу страдало је шест особа.

Док државни и федерални истражитељи раде на утврђивању узрока рушења моста постављеног прије само пет дана, политичари на Флориди указују на "стрес тест" и олабављене сајле као на могуће факторе, али начелник полиције у Мајамију апелује на све да не извлаче закључке прерано, преноси АП.

Међу погинулима је студент Међународног универзитета на Флориди, док је међу 10 повређених неколико грађевинских радника, наводи америчка агенција.

Једна особа је подлегла повредама у болници, а директор полиције у Мајамију Хуан Перез рекао је да је пет тијела лоцирано уз помоћ камера, али да још нису извучена из возила на која се срушио мост.

"Нећемо више говорити о бројевима, јер очекујемо да испод рушевина пронађемо још особа", рекао је Перез.

Градоначелник Мајамија Карлос Кименез изјавио је да је на мосту, дан уочи пада, изведен такозвани "стрес тест", а сенатор Марко Рубио на Твитеру је написао да је грађевинска фирма која је била ангажована наложила да се сајле, које су се услијед теста олабавиле, затегну, након чега се мост срушио.

Мост је, иначе, изграђен претходне суботе за само шест сати релативно новом, али популарном методом, пренио је НБЦ њуз.

Метода се зове "убрзана конструкција моста", а настала је на Међународном универзитету Флориде почетком 2010. године.

Према ријечима очевидаца, возила су се зауставила пред семафором јуче у раним поподневним сатима, када је мост над њима почео да се урушава.

Наводи се да је вриједност моста 14,2 милиона долара, он повезује насеље Свитвотер са кампусом Међународног универзитета у Мајамију, а званично је требало да буде отворен слиједеће године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана