Због чега избјеглице бјеже у Европу?

Глас Српске
Због чега избјеглице бјеже у Европу?

BBC одговара на питање које ових дана постављају многи, о разлозима зашто избјеглице из Сирије не траже уточиште у богатим земљама Перзијског залива.

Иако Сиријци у великом броју бјеже у Либанон, Јордан и Турску улазак у арапске државе није тако лаган и избјеглицама треба виза да би ушле у земље Залива.

Ријеч је о скупом поступку, пише BBC, уз који постоји раширена перцепција да неписана ограничења отежавају њихово добивање у пракси због чега већина Сиријаца којима је одобрен улазак већ имају породицу у земљи одредишту.

Сиријци без визе тренутачно не могу ући у нити једну арапску земљу осим Алжира, Мауританије, Судана и Јемена, а крут став арапских земаља у јеку кризе изазива негодовање на друштвеним мрежама гдје се многи питају требају ли Арапи у сусједству пружити више помоћи него што то чини широкогрудна Еуропа.

Хасхтаг на Твиттеру који тражи да земље Залива прихвате избјеглице у задњој седмици кориштен је 33.000 пута, а корисници друштвених мрежа иду за узнемирујућим и упечатљивим фотографијама избјегличких страдавања са циљем да потакну расправу.

Арапски невјерници

Сиријска заједница у Данској на својој Фацебоок страници тако нуди видео избјеглица којима је допуштен улазак у Мађарску, док један од корисника пита: "Како то да смо побјегли из регије наше муслиманске браће, која би требала преузети више одговорности за нас него земље које описују као невјерничке?"

Други је корисник одговорио: "Кунем се свемогућим Богом, Арапи су ти који су невјерници. Пустите их унутра!"

Сличне грађанске акције на друштвеним мрежама привлаче пажњу регионалних медија, па је саудијски дневни лист Макках Нењспапер објавио карикатуру у којој Арап иза закључаних врата окружених бодљикавом жицом показује на врата с европском заставом. "Зашто их не пустити унутра, ви неуљудни људи?!", пише у попратном тексту цртежа.

Карикатуру је на свом Тњиттер налогу пренио и командант опозиционе Слободне сиријске војске уз коментар: "О земље Заљевског савјета за сарадњу, ово су невини људи и ја се кунем да они највише заслужују милијарде у помоћи и донацијама".

Протекционизам прије патње

Успркос позивима на друштвеним мрежа, није изгледно да ће земље Залива измијенити своја стајалишта према сиријским избјеглицама, оцјењује BBC.

Земље попут Кувајта, Саудијске Арабије, Катара и Уједињених Арапских Емирата нискоквалификовану радну снагу увозе из југоисточне Азије и индијског подконтинента, док добро плаћене послове љубоморно чувају за властите грађане. Предност у запошљавању домаћег становништва је посебно истакнута у Саудијској Арабији и Кувајту који од 2012. године проводи службену стратегију смањења броја страних радника за један милијон годишње у раздобљу од десет година..

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана