Због Трампа извели највећу злоупотребу у историји?

Агенција
Због Трампа извели највећу злоупотребу у историји?

Вашингтон - Компанија за анализу података "Кембриџ аналитика" побрала је приватне информације више од 50 милиона корисника "Фејсбука".

Она је те податке искористила за развијање техника за подршку изборној кампањи Доналда Трампа 2016. године, објавили су "Њујорк тајмс" и лондонски "Обзервер".

Државни тужилац Масачусетса Мора Хили је саопштила да је, послије ових навода, њена канцеларија покренула истрагу.

- Грађани Масачусетса заслужују неодложне одговоре Фејсбука и "Кембриџ аналитике" - објавила је она на Твитеру.

"Фејсбук" је у петак саопштио да је "суспендовао" "Кембриџ аналитику" послије открића да су прекршена права о приватности података.

Амерички и британски листови су, позивајући се на бивше запослене "Кембриџ аналитике", са сједиштем у Лондону, навели да је ово једна од највећих злоупотреба података у историји "Фејсбука".

Како се наводи, "Кембриџ аналитика" је искористила податке које је без дозволе преузела почетком 2014. године за софтверски програм којим се предвиђа и утиче на избор приликом гласања.

"Обзервер" пише да је више од 50 милиона профила у то вријеме представљало скоро четвртину потенцијалних гласача у САД.

Америчком предсједнику јуче је запријетио и бивши директор ФБИ-ја Џејмс Коми, поручивши му да ће амерички народ ускоро моћи да одлучи ко је частан, а ко није.

- Господине предсједниче, амерички народ ће ускоро чути моју причу и онда ће сами пресудити ко је частан, а ко не - написао је Коми на "Твитеру".

Сљедећег мјесеца требало би да буде објављена Комијева књига под називом "А Хигхер Лоџалтџ".

Трамп је у мају прошле године смијенио Комија, наводећи као разлог истрагу ФБИ-ја о могућем "дослуху" Трампове кампање са Русијом. Тада је Коми изразио забринутост због неколико разговора које је обавио с Трампом прије него што ће бити смијењен. Комијев замјеник Ендрју Мекејб смијењен је у суботу, а Трамп је обојицу више пута оптужио за непоштење.

Недавно отпуштени замјеник директора ФБИ-ја Ендрју Мекејб има личне биљешке о контактима са Доналдом Трампом које су прослијеђене канцеларији специјалног савјетника.

Те биљешке сличне су онима које је имао Коми и могле би, како се наводи, да се нађу у истрази специјалног савјетника о везама Трампове кампање са Русијом. (Агенције)

Бренан

Бивши директор Централне обавјештајне агенције Џон Бренан оптужио је Доналда Трампа да је "подмитљив, неморалан и политички корумпиран" јер се радовао смјени замјеника директора ФБИ-ја Ендрјуа Мекејба. Бренан је реаговао на Трампов твит који је објавио неколико сати након што је амерички државни тужилац Џеф Сешнс саопштио да је смијенио Мекејба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана