Završeno izjašnjavanje građana, NE u blagoj prednosti

Agencije
Završeno izjašnjavanje građana, NE u blagoj prednosti

Atina - U Grčkoj je u 19.00 časova po lokalnom vremenu završen referendum na kojem su se građani izjašnjavali o prijedlogu međunarodnih povjerilaca.

Na referendumu je pravo glasa imalo 9.855.029 birača koji su se sa "da" ili "ne" izjasnili na ukupno 19.159 biračkih mjesta širom Grčke.

Glasačka mjesta su bila otvorena jutros oko 7.00 časova.

Održavanje referenduma inicirao je grčki premijer Aleksis Cipras. Glasanje je organizovano za samo devet dana.

Referendumsko pitanje je glasilo: "Da li da se prihvati nacrt sporazuma koji su predstavile Evropska komisija, Evropska centralna banka i Međunarodni monetarni fond na sastanku Evrogrupe 25. juna i koji se sastoji od dva dokumenta, a sačinjava jedinstven prijedlog? Prvi dokument je naslovljen Reforme za dovršetak aktuelnog programa i poslije njega, a drugi Preliminarna analiza održivosti duga".

Posljednji put Grci su na referendumu glasali prije 41 godinu, odnosno 1974. godine kada su odbacili obnavljanje monarhije poslije pada hunte "crnih pukovnika". /kraj/dp

 

U maloj prednosti opcija "NE"

Rezultati posljednjih istraživanja javnog mnjenja, objavljeni nakon zatvaranja glasačkih mjesta na referendumu u Grčkoj, pokazuju da je u maloj prednosti opcija "ne", ali nisu objavljeni rezultati izlaznih anketa.
Ovi rezultati anketa objavljeni su večeras nakon zatvaranja glasačkih mjesta jer je objavljivanje ankete juče bilo zabranjeno.

Rezultati tri ankete, koju su obavile agencije "GPO", "Metron analizis" i "MRB" pokazuju da je opcija "ne" u prednosti od tri odsto ispred "da".

Anketna agencija "Mark" iznijela je pretpostavku prema kojoj je od 49,5 odsto do 54,5 odsto Grka na referendumu glasalo za "ne" u odnosu na 45,5 do 50,5 odsto za "da".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana