Zašto su ruski stadioni koštali 4,8 milijardi dolara?

jutarnji.hr
Zašto su ruski stadioni koštali 4,8 milijardi dolara?

Potvrdivši sve dosadašnje procjene i izračune o Svjetskom fudbalskom prvenstvu u Rusiji kao najskupljem do sada, poljski portal Stadiumdb izračunao je da su ruski poreski obveznici platili 173 odsto više od planiranog za gradnju 12 stadiona na kojima je igran Mundijal.

Naime, kako podsjeća Stadiumdb, prilikom dobivanja organizacije SP 2010., Rusija je najavila da će u izgradnju ili obnovu 12 potrebnih stadiona uložiti dvije milijarde i 820 miliona dolara, a u konačnici je uložila četiri milijarde i 880 miliona dolara.

“Ukupni budžet Rusije za stadione bio je za milijardu dolara veći nego budžet organizatora prethodnog Svjetskog prvenstva, Brazila - upozorava poljski portal u svojoj analizi pod nazivom 'Zašto je Svjetsko prvenstvo u Rusiji tako skupo?'. Pokušavajući odgovoriti na potonje pitanje, Stadiumdb navodi kako je devalvacija rublje, koja se dogodila u godinama kada je ruska vlada gradila i obnavljala stadione, bitan, ali ne dostatan razlog za enormno poskupljenje organizacije posljednjeg SP.

“Gledajući planirani i potrošeni iznos za stadione u rubljima, konačna cijena 12 stadiona čak je tri puta veća od planirane! - upozorava portal, donoseći računicu prema kojoj je jedno gledateljsko mjesto na ruskim stadionima izgrađenima i obnovljenima za SP koštalo 8.387 evra. S druge strane, prema istom izvoru, Brazilci su gradnju jednog stadionskog mjesta za Mundijal platili 6.185 evra, dok su isti pokazatelji za SP 2010. u Južnoj Africi bili 6.116 evra, odnosno 3.964 evra za SP održano 2006. u Njemačkoj.

Uticaj sankcija

Portal je spomenutu cijenu sjedalice od 8.387 evra na stadionima ruskog Mundijala dobio kad je od objavljenog službenog iznosa cijene sjedalice (11.600 evra), odbio devalvaciju rublje. Autori analize uzimaju u obzir i sankcije koje su za vrijeme gradnje stadiona zavedene Rusiji od strane zapadnih sila, što je predstavljalo dodatni trošak.

“Odstupanja u odnosu na planirani izgled stadiona bila su nužna jer se materijal koji je planiran iz uvoza, morao zamijeniti ruskim. Primjer je stadion u Kalinjingrad čija se izgradnja u cijelosti pojednostavila. Izgradnja tog stadiona takođe je bila najviše pogođena optužbama za korupciju, ali nemamo dokaza da su troškovi izgradnje stadiona u Kalinjingradu, ili bilo kojeg drugog stadiona za SP u Rusiji, protivzakonito naduvani”, navodi Stadiumdb.

Razmatrajući uticaj devalvacije rublje na gradnju stadiona, portal primjećuje i kako su stadioni u Moskvi, Sočiju i u Kazanju napravljeni prije snažnog slabljenja ruske nacionalne valute koja je izgubila gotovo pola svoje vrijednosti na vrhuncu devalvacije. Spornim drže i razlike u cijenama gradnje 12 stadiona za SP u Rusiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana