Зашто су неке свјетске силе против пројекта вриједног 11 милијарди евра?

Агенције
Зашто су неке свјетске силе против пројекта вриједног 11 милијарди евра?

Москва - Са повећањем тензија између Русије и Запада, изградња гасовода Сјкеверни ток 2 изазива све више контроверзи око европске безбједности и изолације Украјине.

Нарочито пошто је амерички министар енергетике најавио могуће доношење закона којим би се санкционисале компаније укључене у пројекат, док из Москве стижу најаве о изградњи нових, сличних пројеката, оцјењују свјетски медији, а преноси "Радио слободна Европа".

Изградња гасовода вриједног 11 милијарди евра удвостручиће испоруке руског гаса из Русије у Њемачку, али и, према критичарима, повећати зависност Европе од руског гаса.

Министар енергетике САД Рик Пери рекао је у Кијеву да се Вашингтон спрема да уведе санкције компанијама које су укључене у Сјеверни ток 2, додајући да је противљење том пројекту "прилично живо у САД", пренијела је агенција "Франс прес" и указала на оцјене да би америчке санкције довеле званични Вашингтон у сукоб с ЕУ, а посебно Њемачком.

Москва не хаје за санкције САД

"Фајненшел тајмс" истиче да је Москва увјерена да ће гасовод бити завршен до почетка 2020. године без обзира на потезе САД и додаје да је портпарол Кремља Дмитри Песков рекао да је пројект великим дијелом урађен.

Са друге стране, замјеница главног економисте у вашингтонском Институту за међународне финансије Елина Рибакова је оцијенила да ће усвајање закона с казнама за учеснике у Сјеверном току 2 довести САД "у директан сукоб с ЕУ, посебно с Њемачком".

Специфичан положај Њемачке и Украјине

Мада Њемачка покушава да ублажи критике Сјеверног тока 2, забринутост око безбједности и геополитике остају, преноси америчка телевизија "ЦНБЦ" и додаје да су с растом тензија између Русије и Запада, многи скептични о чисто економским резлозима пројекта. Главна брига тиче се зависности Њемачке од руских енергената, због чега би могла бити подложна уцјењивању.

Додатна забринутост тиче се потенцијалне изолације Украјине, која је од стицања независности била "руски чувар европског тржишта гаса". Од 2017. године, око 40 одсто укупне европске потрошње гаса обезбјеђивале су руске компаније преко украјинске територије, при чему су транзитне накнаде донијеле Кијеву од двије до три милијарде долара годишње.

Прилика за показивање мишића

Поред тога, тврди америчка телевизијска мрежа, многи експерти упозоравају да је Сјеверни ток 2 прилика Русији за изговор да повећа војно присуство у Балтичком мору, чак и да га употријеби као средство за преношење војних информација о кретању бродова.

Док САД припремају закон о кажњавању њемачких и руских компанија које учествују у изградњи гасовода испод Балтика, руска компанија "Гаспром" је најавила постављање трећег сета гасовода.

"Ако купци желе Сјеверни ток 3, ми ћемо га изградити", рекао је новинарима у Москви ;Димитри Кандога, портпарол руске гасне компаније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана