Зашто се људи одричу држављанства САД

Агенције
Зашто се људи одричу држављанства САД

Вашингтон - Према подацима америчког министарства финансија, број људи који су 2015. одбили америчко држављанство или боравишну визу достигао је рекордну бројку - 4.300

Разлог за масовно одбијање држављанства је строжа политика у Сједињеним Државама усмјерена према пореским обвезницима с непријављеним офшор рачунима.

Број америчких емиграната који се одричу америчког држављанства посљедњи пут нагло је скочио у другом кварталу 2013. у поређењу с истим раздобљем годину дана раније: 1.131 случај у поређењу са свега 189 у 2012.

У подацима Националног регистра се не наводе разлози одустајања од једног од најпожељнијих свјетских држављанстава, али се чини да је један од главних узрока - порез, извјештавају амерички медији.

Према америчком закону о опорезивању средстава на рачунима у страним банкама од 1. јула 2014., свјетске финансијске институције морају извјештавати америчку Пореску управу о укупној имовини и приходима свих америчких држављана који на њиховим рачунима имају више од 50.000 долара. Према том закону, банке које не дијеле податке с Вашингтоном морају да обрачунају порез од 30 одсто на приходе по рачунима америчких клијената.

То је покушај америчких власти да у земљу врате око 100 милијарди долара годишње, на колико се процјењују утајена пореска давања Американаца у иностранству. Американци се, наиме, опорезују не само као становници, већ и као држављани САД, без обзира на то гдје живе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана