Zašto se Tramp pretvori u kukavicu pred Putinom?

Zašto se Tramp pretvori u kukavicu pred Putinom? 18.03.2018 21:30 | Agencija

Administracija Donalda Trampa brzo odgovara na svjetske izazove, ali je jedini izuzetak ruski predsjednik Vladimir Putin, piše Frida Gitis za CNN.

Ona ističe da je američkom predsjedniku bilo potrebno nekoliko dana da se oglasi po pitanju trovanja bivšeg ruskog špijuna u Velikoj Britaniji, kada je rekao da "izgleda da iza tog slučaja stoje Rusi”, dok zvanična Moskva poriče sve optužbe.

”Tramp je nesklon davanju izjava koje bi mogle da se shvate kao kritkika Putina. Tramp njega hvali na sva usta i vidno mu je nelagodno kada treba da mu se suprotstavi. Činjenica da je Tramp toliko dugo izbjegavao da iznese kritiku na račun Rusije se naročito vidi ako se u obzir uzme to da su odnosi njega i Rusa odavno pod lupom”, navodi Gitis.

Prema njenim riječima, Trampov mandat vjerovatno zavisi o rezultatima istrage po pitanju njegove saradnje s Rusima tokom posljednjih predshedničkih izbora.

"Prema tome, Tramp zna da ne smije da ostavi pogrešan utisak po pitanju Rusije. Međutim, on se prema Rusiji i dalje odnosi krajnje oprezno, iako se ne ustručava od korišćenja uvredljivih epiteta i skandaloznih pretnji na račun drugih”, dodaje se u tekstu.

Gitis se osvrnula i na otpuštanje Reksa Tilersona sa pozicije državnog sekretara.

”Tilerson je Rusiju nazvao neodgovornom globalnom silom koja otvoreno ne poštuje suverenitet drugih država i živote svojih građana. Tramp je nekoliko sati poslije toga uručio otkaz Tilersonu, a ruska novinarka Olga Skabejeva je izjavila "Tramp je naš”. Ipak, Bela kuća je morala da promjeni stav po pitanju Rusije, pa je potpisana zajednička izjava sa Francuskom, Njemačkom i Britanijom u kojoj je osuđen napad na bivšeg agenta, uz ocenu da je za to vrlo vjerovatno odgovorna Rusija”, ističe se u tekstu.

Kako Gitis navodi, Trampova novopečena spremnost da se suprostavi Rusiji je dobrodošla promjena za sigurnost SAD i NATO saveza.

"Međutim, pitanje je zašto se Tramp, koji je inače bez dlake na jeziku, pretvori u kukavicu kada treba osuditi Putina”, zaključuje se u tekstu.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica