Zašto se Amerikanci odriču državljanstva?

Agencije
Zašto se Amerikanci odriču državljanstva?

Prema zvaničnim vladinim podacima iz 2015. koje je obavio CNN, vidljiv je rastući trend odbacivanja američkog državljanstva.

Prema toj analizi, prošle godine, američkog pasoša se odreklo 20 odsto više ljudi nego godinu ranije, njih 4.279. Beznačajna brojka u odnosu na više od 300 miliona stanovnika, ali trend smatraju značajnim.

Mnogi među onima koji se odriču državljanstva žive u inostranstvu i ne žele više da se maltretiraju sa komplikovanim poreskim procedurama koje su novi zakoni dodatno otežali. U poređenju sa 2008. trajnog boravka ili državljanstva odreklo se 15 puta više ljudi, 2015. je bila treća rekordna godina zaredom.

Rastuća birokratija i drakonske kazne

Za razliku od većine drugih zemalja, SAD oporezuje sve prihode građana bez obzira na to gdje oni žive i odakle dolaze prihodi. Za Amerikance koji žive u inostranstvu to znači gomile dokumenata koji su tako komplikovani da često moraju plaćati profesionalnu pomoć i dio prihoda koji ne uzme država prebaciti advokatima i računovođama.

Američki državljani moraju da prijave i depozite na inostranim računima veće od 10.000 dolara. Zakoni o plaćanju američkih poreza iz inostranstva uvedeni su 2010. ponajviše zbog kompanija koje su iznosile kapital i selile sjedišta iz Amerike čime je država gubila milijarde dolara poreskih prihoda i nakon što su najveće švajcarske banke priznale da su pomagale američkim klijentima u izvlačenju kapitala na ofšor račune .

CNN piše da neke strane banke odbacuju američke klijente jer i slučajni propust u prijavi nekog podatka o nalogu američkog državljanina u inostranstvu mogu dovesti do ozbiljnih kazni.

S druge strane, američki zakoni predviđaju ovu mogućnost odbacivanja državljanstva da se ne bi plaćao porez i takvi slučajevi su nezakoniti. Oni koji podnesu zahtjev za izlazak iz državljanstva ostaju na radaru poreznika dok se njihov zahtjev ne odobri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana