Зашто се Американци одричу држављанства?

Агенције
Зашто се Американци одричу држављанства?

Према званичним владиним подацима из 2015. које је обавио CNN, видљив је растући тренд одбацивања америчког држављанства.

Према тој анализи, прошле године, америчког пасоша се одрекло 20 одсто више људи него годину раније, њих 4.279. Безначајна бројка у односу на више од 300 милиона становника, али тренд сматрају значајним.

Многи међу онима који се одричу држављанства живе у иностранству и не желе више да се малтретирају са компликованим пореским процедурама које су нови закони додатно отежали. У поређењу са 2008. трајног боравка или држављанства одрекло се 15 пута више људи, 2015. је била трећа рекордна година заредом.

Растућа бирократија и драконске казне

За разлику од већине других земаља, САД опорезује све приходе грађана без обзира на то гдје они живе и одакле долазе приходи. За Американце који живе у иностранству то значи гомиле докумената који су тако компликовани да често морају плаћати професионалну помоћ и дио прихода који не узме држава пребацити адвокатима и рачуновођама.

Амерички држављани морају да пријаве и депозите на иностраним рачунима веће од 10.000 долара. Закони о плаћању америчких пореза из иностранства уведени су 2010. понајвише због компанија које су износиле капитал и селиле сједишта из Америке чиме је држава губила милијарде долара пореских прихода и након што су највеће швајцарске банке признале да су помагале америчким клијентима у извлачењу капитала на офшор рачуне .

CNN пише да неке стране банке одбацују америчке клијенте јер и случајни пропуст у пријави неког податка о налогу америчког држављанина у иностранству могу довести до озбиљних казни.

С друге стране, амерички закони предвиђају ову могућност одбацивања држављанства да се не би плаћао порез и такви случајеви су незаконити. Они који поднесу захтјев за излазак из држављанства остају на радару порезника док се њихов захтјев не одобри.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана