Зашто је кинеска војска баук за САД

Танјуг
Зашто је кинеска војска баук за САД

Кина активно развија флоту далекометних бомбардера и вјероватно обучава војне пилоте за нападе на САД, наведено је у извјештају Пентагона, јављају ЦНН и ББЦ.

“У посљедње три године Народно-ослободилачка армија Кине брзо је проширила подручје операције бомбардера и стекла искуства у поморским регијама и њена војска вјероватно изводи вјежбе за нападе на САД и наше савезнике”, објавио је Пентагон у извјештају.

Пентагон је, такође, навео да Кина развија нуклеарне способности на бомбардерима далеког домета и да су кинеске ваздухопловне снаге “добиле нову нуклеарну мисију”, преноси ЦНН.

“Употреба нуклеарно способних бомбардера по први пут би пружила Кини нуклеарну 'тријаду' система на копну, мору и у ваздуху”, стоји у годишњем извјештају Пентагона.

Кинески предсједник Си Ђинпинг није крио своју жељу да модернизује војне снаге уз борбу против корупције и модернизацију војне опреме.

У Пентагоновом извјештају стоји да “кинеска војска пролази кроз највеће реструктурирање у својој историји да би постала способна да се бори у удруженим операцијама”.

Према извјештају објављеном у четвртак, Кина ради на “стратешким далекометним бомбардерима са нуклеарним способностима, који би могли постати функционални у наредних 10 година”.

У извјештају се процењује и да Кина “троши” на одбрану око 190 милијарди долара, трећину издвајања САД.

Очекује се да ће кинески буџет за војску достићи 240 милијарди у наредних 10 година.

Кина, каже се у извјештају, реструктуира своје снаге да “се боре и побједе”, преноси ББЦ.

У извештају се истиче да Кина развија свемирски програм упркос јавном ставу против милитаризације свемира.

Кинеско Министарство одбране поднијело је жалбу Сједињеним Америчким Државама због извјештаја Пентагона у коме се наводи да се кинеска војска обучава за нападе против САД и њених савезника, наводећи да су “чисто нагађање”.

Оцјена Пентагона изложена је у годишњем извештају у коме је истакнуто да се Кина труди да повећа глобални утицај и да је на одбрану у 2017. години потрошила, према процјени Пентагона, 190 милијарди долара, преноси Ројтерс.

Кинеско Министарство одбране саопштило је да извјештај Пентагона “погрешно представља стратешке намјере Кине и преувеличава тзв. војну пријетњу Кине”.

“Кинеска војска се одлучно противи овом извјештају и подноси најоштрију жалбу америчкој страни”, наводи кинеско Министарство.

Како се објашњава у саопштењу, модернизација војске је ради заштите суверенитета државе, безбједности, као и свјетског мира, стабилности и просперитета.

“Захтијевамо да америчка страна напусти став Хладног рата и да објективно и рационално сагледа конструкцију кинеске одбране и војске, престане са издавањем извјештаја и предузме кораке ка промовисању и заштити стабилног развоја војних односа”, наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана