Зашто је Русија послала авионе с војницима у Венецуелу?

Агенције
Зашто је Русија послала авионе с војницима у Венецуелу?

Венецуелански опозиционар Хуан Гваидо, којег подржавају САД и Запад, позвао становништво да се спреми за "Операцију слобода" која ће водити преузимању власти.

Позив је услиједио након што су светски медији пренијели да су за викенд на аеродром у Каракасу слетјела два руска војна авиона, а ББЦ оцијењује да Русија овим потезом шаље поруку Вашингтону.

"Време је за припрему за 'Операцију слобода' и вршење максималног притиска (на владу) како би се коначно стало на крај узурпацији. Сви, апсолутно сви имају улогу у овој фази наше борбе", поручио је Гваидо на Инстаграму, преноси Тас.

Он је најавио "оснивање специјалних комитета широм земље".

"Они ће добити задатак да промовишу активности са циљем да се стане на крај узурпацији у сваком региону, сектору, синдикату, образовној установи, владином тијелу", написао је Гваидо на овој друштвеној мрежи.

Руска агенција подсјећа да се опозициони вођа, чију је функцију предсједавајућег венецуеланског парламента укинуо Врховни суд, 23. јануара на митингу у Каракасу прогласио за привременог предсједника Венецуеле, што је актуелни предсједник Николас Мадуро, који има подршку Русије, назвао покушајем пуча.

"Спутњик" је објавио да су два руска авиона у суботу слетјела на главни аеродром у Каракасу, а наводно су у њему биле десетине војника и велика количина опреме, са задатком да "испуне техничке војне уговоре".

ББЦ преноси да је венецуелански новинар Хавијер Мајорка на Твитеру написао да је видио око 100 припадника руских трупа и око 35 тона опреме која је истоварена из авиона.

Британски јавни сервис наводи да су руски авиони стигли у Венецуелу три мјесеца након што су двије земље одржале заједничке војне вјежбе.

Наводи се да је Мајорка на друштвеној мрежи објавио да су у близини Каракаса слетјели теретни авион "антонов-124" руских ваздухопловних снага и други мањи млазни авион, а да је на челу трупа које су изашле из једне од летјелица руски генерал Василиј Тонкошкуров.

ББЦ-јев извјештач за питања одбране Џонатан Маркус оцијењује да овим потезом "Русија намјерава да покаже ограничења америчке политике према Венецуели".

"Трампова администрација тежи промјени режима и обнови демократије. Али, Москва - дугогодишњи савезник венецуеланских власти - пружила је угроженом Мадуровом режиму дипломатску, економску и војну подршку. Прошлог децембра два руска бомбардера дугог домета 'Ту-160' слетјела су у Каракас, што је одмах изазвало 'рат ријечима' између Вашингтона и Москве. Уз то су одржане и заједничке војне вјежбе (Венецуеле и Русије)", навео је Маркус.

Он је написао да "иако није јасно какву је то опрема допремљена посљедњим војним летовима, они шаљу додатну поруку Вашингтону".

"(Предсједник САД Доналд) Трамп је одбио да у потпуности одбаци могућност војне акције против Мадурове владе. Руски предсједник Владимир Путин поставља још један маркер, наглашавајући да је Венецуела савезник Русије и да неће одустати од тог малог упоришта у Латинској Америци. То је још један примјер како Путин примјењује ограничена средства уз помоћ којих се супротставља циљевима америчке политике", закључио је ББЦ-јев извјештач за питања одбране.

Руски војни званичници су у посјети како би разговарали о одржавању опреме, обуци и стратегији, рекао је венецуелански званичник који није желио да буде именован.

Песков

Дмитриј Песков, портпарол руског председника Владимира Путина, одбио је данас да прокоментарише медијске извјештаје о томе да су у Венецуелу долетјела два руска авиона са војницима и опремом.

"Треба да поставите ово питање Министарству одбране", рекао је Песков новинарима, пренио је Тас.

Дневник "Комерсио" раније је објавио да су авиони Антонов Ан-124 и Иљушин Ил-62 са руским војницима и 35 тона опреме стигли у главни град Венецуеле Каракас 23. марта.

Асошиетед прес је са своје стране цитирао неименованог венецуеланског званичника који је рекао да су два руска авиона "стигла у Каракас током викенда као дио текуће војне сарадње два савезника".

 
 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана