Заплијењена имовина мафијаша вриједна 280 милиона евра

Превео: Борис Ђурић
Заплијењена имовина мафијаша вриједна 280 милиона евра

Рим - Италијански карабињери извели су у петак ујутро акцију против мафије у Риму у којој су ухапшене 23 особе и заплијењена имовина вриједна 280 милиона евра.

У акцији названој "Бабилон" заплијењени су барови, ресторани, пицерије и слот-машине, као и имања, возила и мотоцикли.

Међу њима се налази и римски ланац кафића "Бабилон кафе", по којем је и названа акција, култни римски бар "Мизика" и ноћни клуб "Макао" који су посјећивали познати Римљани.

Ухапшене сумњиче за изнуде, прање новца, илегални транфер добара и друга кривична дјела.

Они припадају двјема криминалним организацијама које се прилично брзо развијају и које углавном дјелују у римским насељима Капитолине и Монтеротондо.

На челу једне налази се Гаетано Витиђлијано, истакнути члан наполитанског клана "Мацарела", који се углавном бави међународном трговином дрогом.

Витиђлијано је 2011. године изашао из затвора и настанио се у Риму, гдје је убрзо почео да развија систем за прање прљавог новца.

Шеф друге мафије је Ђузепе Селамаре, бивши високи члан клана "Сакра корона унита". Он је дјеловао у насељу Монтеротондо и био познат по екстремном насиљу и изнудама.

Веза између двије групе је био предузетник Андреа Сканзани. Већи дио операције карабињера односио се на клађење и објекте за игре на срећу у тим римским насељима, али и у другим италијанским градовима, првенствено Напуљу, Милану и Пескари.

Криминалци су разрадили различите системе како да извлаче новац из слот-машина и других машина за клађење мијењајући њихов софтвер.

Илегални профит су затим враћали у систем слот-машина, а један дио су инвестирали у мале бизнисе као што су киосци, ресторани и радње брзе хране.

У склопу истраге су одузете многе илегалне машине у кафе-баровима смјештеним у периферним дијеловима Рима. Такође је пронађен и одређени број скривених соба у којима су биле похрањене слот-машине.

Јавни тужилац Рима Ђузепе Пињатоне је рекао да акција још није завршена и да се међу заплијењеним стварима налазе финансијски и банковни извјештаји који треба да буду проучени.

Листа заплијењених ствари:

- 46 пословних објеката (барови, ресторани, пицерије и кладионице)

- 262 објекта (куће и станови)

- 32 аутомобила и мотоцикла, међу њима тек купљени "ламборгини"

- 54 компаније

- 222 финансијска извјештаја

- 22 акције предузећа

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана