Запаљиви лед мијења нафту и гас

Срна
Запаљиви лед мијења нафту и гас

Пекинг - Кинеска влада објавила је да је дошло до напретка у енергетском сектору у овој земљи и да је први пут у свијету добијен такозвани запаљиви лед, који може да замијени нафту и гас у облику у којем их данас користимо.

Кинески министар за земљу и природне ресурсе Ђанг Даминг изјавио је у саопштењу објављеном на сајту кинеске владе да "овај велики напредак може да доведе до глобалне енергетске револуције".

Према његовим ријечима, двадесетогодишњи покушаји да се добије запаљиви лед коначно су уродили плодом у Јужном кинеском мору, гдје је прије десет година, 2007. године, откривено налазиште.

- Међународна научна заједница предвиђа да гасни хидрат представља најбољу замјену за нафту и природни гас - наведено је у саопштењу кинеске владе.

Према кинеским процјенама, резерве запаљивог леда еквивалентне су са најмање 35 милијарди тона нафте, што може да обезбиједи потребе земље за горивом за 90 година.

До сада је Кина произвела 120.000 кубних метара запаљивог леда, који ј Замрзнути природни гас

Запаљиви лед заправо је замрзнути природни гас, хидрат метана. У једном његовом кубном метру налазе се 164 кубна метра обичног гаса, са далеко мање примјеса.

е подигнут из мора, са дубине од 1.266 метара, у близини Хонгконга.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана