»Zapad ne planira da natjera Rusiju da vrati Krim«

Agencije
»Zapad ne planira da natjera Rusiju da vrati Krim«

Bon - „Zapadne zemlje ne planiraju da prisile Moskvu da vrati Krim, jer bi to bilo moguće samo uz upotrebu vojne sile, a niko nije zainteresovan za vojnu konfrontaciju”, izjavio je za Dojče vele evropski političar Ginter Ferhojgen.

Većina Ukrajinaca ne vjeruje da će se Krim vratiti Ukrajini, pišuNovosti.

„Evropa može ukinuti sankcije protiv Rusije onda kada se postigne mirno rješenje sukoba u Ukrajini”, rekao je bivši evropski komesar Ginter Ferhojgen dodajući da zapadni političari nerado povezuju povlačenje sankcija sa problemom oko Krima.

U odgovoru na pitanje da li će EU ukinuti sankcije ako Krim ostane dio Rusije, Ferhojgen je kazao da nije imao utisak da evropske vlade povezuju normalizaciju odnosa sa Rusijom — sa Krimom.

„Vjerovatno, zapadni političari neće natjerati Moskvu da vrati Krim, jer je jasno da je ovo moguće samo uz upotrebu vojne sile. A pošto niko ne želi vojnu intervenciju, situacija je dovoljno jasna”, rekao je Ferhojgen.

Prema političaru, promocija ideje o transatlantskoj zoni slobodne trgovine nije u suprotnosti sa istovremenom raspravom o zoni slobodne trgovine između EU i Rusije.

„Rusija je važan i snažan partner. Rusija je sastavni dio Evrope”, rekao je Ferhojgen.

„Rusija nam je potrebna kao ekonomski partner, kao partner u rješavanju globalnih izazova. Da, treba nam Rusija. Ali Rusiji takođe trebamo mi. “

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana