»Запад не планира да натјера Русију да врати Крим«

Агенције
»Запад не планира да натјера Русију да врати Крим«

Бон - „Западне земље не планирају да присиле Москву да врати Крим, јер би то било могуће само уз употребу војне силе, а нико није заинтересован за војну конфронтацију”, изјавио је за Дојче веле европски политичар Гинтер Ферхојген.

Већина Украјинаца не вјерује да ће се Крим вратити Украјини, пишуНовости.

„Европа може укинути санкције против Русије онда када се постигне мирно рјешење сукоба у Украјини”, рекао је бивши европски комесар Гинтер Ферхојген додајући да западни политичари нерадо повезују повлачење санкција са проблемом око Крима.

У одговору на питање да ли ће ЕУ укинути санкције ако Крим остане дио Русије, Ферхојген је казао да није имао утисак да европске владе повезују нормализацију односа са Русијом — са Кримом.

„Вјероватно, западни политичари неће натјерати Москву да врати Крим, јер је јасно да је ово могуће само уз употребу војне силе. А пошто нико не жели војну интервенцију, ситуација је довољно јасна”, рекао је Ферхојген.

Према политичару, промоција идеје о трансатлантској зони слободне трговине није у супротности са истовременом расправом о зони слободне трговине између ЕУ и Русије.

„Русија је важан и снажан партнер. Русија је саставни дио Европе”, рекао је Ферхојген.

„Русија нам је потребна као економски партнер, као партнер у рјешавању глобалних изазова. Да, треба нам Русија. Али Русији такође требамо ми. “

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана