Заоштрава се рат – Курди узвратили, Турци ушли у Сирију

Агенције
Заоштрава се рат – Курди узвратили, Турци ушли у Сирију

Турски премијер Бинали Јилдирим изјавио је да су војне снаге Турске ушле у сиријску покрајину Африн, објавила је телевизија "Хабертурк", преноси Ројтерс.

Ројтерс наводи да је улазак турске војске у Африн уследио дан након што је Турска покренула ваздушне ударе у том региону, гађајући снаге Јединица за заштиту народа (YПГ) сиријских Курда које имају подршку САД.

Претходно су турске власти саопштиле да су борци за које се сумња да су из редова сиријских Курда преко границе испалили четири ракете на турски град Килис, при чему је лакше рањена једна особа, преноси АП.

Наводи се да је гувернер Мехмет Текинарслан изјавио да су погођене двиј куће и канцеларија и да је турска артиљерија узвратила ватру.

АП наводи да се Африн налази под контролом снага сиријских Курда које турске власти виде као дио курдске побуне на југоистоку Турске, као и да ове снаге чине основу Сиријских демократских снага (СДФ), главног америчког савезника у борби против Исламске државе у Сирији.

Анкара формира зону безбједности дугу 30 километара

Турски премијер Бинали Јилдирим потврдио је почетак копнене операције у сиријској области Африн, јавља мрежа Хабертурк."Операција у Африну почела је данас у 8.00", рекао је Јилдирим.

Он је додао да ће Турска формирати зону безбједности у дужини од 30 километара у оквиру операције турске војске жМаслинова гранчицаж", пренио је "Спутњик".

Према његовим ријечима, Русија је посредник у контактима Анкаре са Дамаском у вези са операцијом у Африну.

Јилдирим је рекао да су двије особе рањене у турском граду Килису у гранатирању са положаја сиријских Курда.

Данас раније НТВ телевизија јавила је да су турски тенкови ушли у Африн чиме су подржали офанзиву припадника Слободне сиријске армије /ФСА/ против курдске милиције.

Сиријска курдска милиција саопштила је да су турске трупе покушале да пређу границу и у ђу регион Африн, али да су они одбили напад и потиснули турске снаге, пренио је Ројтерс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана