Zaharova: Politizacija i pristrasnost u radu suda u Hagu

Srna
Zaharova: Politizacija i pristrasnost u radu suda u Hagu

Moskva - Rusija očekuje da Haški tribunal za bivšu Jugoslaviju završi svoje aktivnosti do kraja godine, rekla je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, ukazujući na politizaciju i pristrasnost u njegovom radu.

"Građanski rat u bivšoj Jugoslaviji devedesetih godina je tragična stranica svjetske istorije, ali Haški tribunal još pokušava da predstavi svoju jednostranu antisrpsku interpretaciju tih događaja", rekla je Zaharova na konferenciji za novinare, objavljeno je na sajtu ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Ona je dodala da pokušaji Tribunala da prikriveno okrivi narode, vlade i države za različite zločine izazivaju tenzije i uzajamno nepovjerenje u bivšoj Jugoslaviji i donose dugotrajne probleme, kao i međuetničke protivrječnosti u regionu.

"Takođe, zabrinjava to što Tribunal ignoriše osnovna prava optuženih", rekla je Zaharova, navodeći primjer generala Ratka Mladića kome je odbijen zahtjev za privremeno puštanje na slobodu zbog liječenja u Rusiji, uprkos pogoršanju zdravlja i garancijama koje je Rusija dala Tribunalu.

Ona ističe da Haški tribunal nije postao ni efikasan mehanizam međunarodne krivične pravde, a kao ad hok sud postojao je više od 20 godina i potrošio milijarde na svoje aktivnosti.

"Rusija je više puta izražavala ozbiljnu zabrinutost zbog produženja njegovog mandata od Savjeta bezbjednosti UN", rekla je Zaharova.

Ona je navela da Moskva očekuje da Tribunal okonča svoje aktivnosti što je prije moguće i bez odlaganja prenese sve preostale slučajeve na Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične tribunale.

"Polazimo do toga da je Rezidualni mehanizam ad hok instrument i insistiramo na njegovom striktnom poštovanju standarda pravosuđa, uključujući i uslove krivičnih postupaka", zaključila je Zaharova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana