Захарова: Политизација и пристрасност у раду суда у Хагу

Срна
Захарова: Политизација и пристрасност у раду суда у Хагу

Москва - Русија очекује да Хашки трибунал за бившу Југославију заврши своје активности до краја године, рекла је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова, указујући на политизацију и пристрасност у његовом раду.

"Грађански рат у бившој Југославији деведесетих година је трагична страница свјетске историје, али Хашки трибунал још покушава да представи своју једнострану антисрпску интерпретацију тих догађаја", рекла је Захарова на конференцији за новинаре, објављено је на сајту руског Министарства спољних послова.

Она је додала да покушаји Трибунала да прикривено окриви народе, владе и државе за различите злочине изазивају тензије и узајамно неповјерење у бившој Југославији и доносе дуготрајне проблеме, као и међуетничке противрјечности у региону.

"Такође, забрињава то што Трибунал игнорише основна права оптужених", рекла је Захарова, наводећи примјер генерала Ратка Младића коме је одбијен захтјев за привремено пуштање на слободу због лијечења у Русији, упркос погоршању здравља и гаранцијама које је Русија дала Трибуналу.

Она истиче да Хашки трибунал није постао ни ефикасан механизам међународне кривичне правде, а као ад хок суд постојао је више од 20 година и потрошио милијарде на своје активности.

"Русија је више пута изражавала озбиљну забринутост због продужења његовог мандата од Савјета безбједности УН", рекла је Захарова.

Она је навела да Москва очекује да Трибунал оконча своје активности што је прије могуће и без одлагања пренесе све преостале случајеве на Међународни резидуални механизам за кривичне трибунале.

"Полазимо до тога да је Резидуални механизам ад хок инструмент и инсистирамо на његовом стриктном поштовању стандарда правосуђа, укључујући и услове кривичних поступака", закључила је Захарова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана