Zaharova: NATO Gorbačovu obećao da se neće širiti na istok

Tanjug
Zaharova: NATO Gorbačovu obećao da se neće širiti na istok

Moskva - Postoji dokaz da je NATO obećao predsjedniku Sovjetskog Saveza Mihailu Gorbačovu da se neće širiti ka istoku, iako generalni sekretar Sjevernoatlantske alijanse Jens Stoltenberg tvrdi suprotno, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

“Nema pisanih garancija i ništa nije potpisano, ali se 'džentlmenski sporazum' jeste dogodio. Druga je stvar što su svi to zaboravili i ne žele da se toga sjećaju, ali se to jeste dogodilo”, istakla je Zaharova, prenosi Tass.

Dokazi se, navela je portparolka ruskog Ministarstva, nalaze među arhiviranim materijalom sa kojeg je nedavno skinuta oznaka tajnosti u SAD.

“Na sastanku u februaru, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov uručio je Stoltenbergu niz izvoda iz tih dokumenata. Mislim da je od februara Stoltenberg imao dovoljno vremena da to pročita”, rekla je Zaharova.

Prema njenim riječima, neke zapadne zemlje se pretvaraju da takva obećanja nikada nisu data.

“Nažalost, takav stav čak još više snižava nivo povjerenja u njih i pokazuje istinsku vrijednost drugih obećanja koja su dali i trenutno daju nama ili nekom drugom”, zaključila je Zaharova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana