Захарова: НАТО Горбачову обећао да се неће ширити на исток

Танјуг
Захарова: НАТО Горбачову обећао да се неће ширити на исток

Москва - Постоји доказ да је НАТО обећао предсједнику Совјетског Савеза Михаилу Горбачову да се неће ширити ка истоку, иако генерални секретар Сјеверноатлантске алијансе Јенс Столтенберг тврди супротно, изјавила је данас портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

“Нема писаних гаранција и ништа није потписано, али се 'џентлменски споразум' јесте догодио. Друга је ствар што су сви то заборавили и не желе да се тога сјећају, али се то јесте догодило”, истакла је Захарова, преноси Тасс.

Докази се, навела је портпаролка руског Министарства, налазе међу архивираним материјалом са којег је недавно скинута ознака тајности у САД.

“На састанку у фебруару, руски министар спољних послова Сергеј Лавров уручио је Столтенбергу низ извода из тих докумената. Мислим да је од фебруара Столтенберг имао довољно времена да то прочита”, рекла је Захарова.

Према њеним ријечима, неке западне земље се претварају да таква обећања никада нису дата.

“Нажалост, такав став чак још више снижава ниво повјерења у њих и показује истинску вриједност других обећања која су дали и тренутно дају нама или неком другом”, закључила је Захарова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана