Zaharova: Moskva se ne slaže s američkim idejama o Dejtonu

Agencija
Zaharova: Moskva se ne slaže s američkim idejama o Dejtonu

Moskva - Moskva se principijelno ne slaže s novim idejama o preispitivanju Dejtonskog sporazuma koje se mogu čuti iz SAD.

To je izjavila portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

"Mi smo protiv toga da se zamijeni ili izmijeni Dejtonski sporazum, tim prije što se predlaže da se entitetima spolja nametetnu neki novi modeli državnog ustrojstva", rekla je Zaharova na redovnoj konferenciji za novinare.

Ona je kazala da Moskva smatra da da su takvi pokušaji "neprihvatljivi i neumjesni, i da prijete prekidu postkonfliktonog rješavanja problema i destabilizaciji situacije na Balkanu u cjelini."

Prema njenim riječima, Rusija, kao jedan od garanta Dejtonskog sporazuma nastavlja da dosljedno slijedi njegovu direktnu realizaciju.

"Uvjereni smo da dalji razvoj BiH kao decentralizovane demokratskje države može biti obezbijeđen samo na čvrstoj i izbalansiranoj osnovi Dejtonskog sporazuma, i ravnopravnosti sva tri naroda", navela je Zaharova.

Ona je dodala da se Moskva takođe zalaže za ukidanje "protektorata" Visokog predstavnika.

"Moskva namjerava da i dalje pomaže stranama u BiH u realizaciji Dejtonskog sporazuma i da razvija sa BiH i entitetima uzajamno korisne veze", rekla je Zaharova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana