Захарова: Москва се не слаже с америчким идејама о Дејтону

Агенција
Захарова: Москва се не слаже с америчким идејама о Дејтону

Москва - Москва се принципијелно не слаже с новим идејама о преиспитивању Дејтонског споразума које се могу чути из САД.

То је изјавила портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

"Ми смо против тога да се замијени или измијени Дејтонски споразум, тим прије што се предлаже да се ентитетима споља намететну неки нови модели државног устројства", рекла је Захарова на редовној конференцији за новинаре.

Она је казала да Москва сматра да да су такви покушаји "неприхватљиви и неумјесни, и да пријете прекиду постконфликтоног рјешавања проблема и дестабилизацији ситуације на Балкану у цјелини."

Према њеним ријечима, Русија, као један од гаранта Дејтонског споразума наставља да досљедно слиједи његову директну реализацију.

"Увјерени смо да даљи развој БиХ као децентрализоване демократскје државе може бити обезбијеђен само на чврстој и избалансираној основи Дејтонског споразума, и равноправности сва три народа", навела је Захарова.

Она је додала да се Москва такође залаже за укидање "протектората" Високог представника.

"Москва намјерава да и даље помаже странама у БиХ у реализацији Дејтонског споразума и да развија са БиХ и ентитетима узајамно корисне везе", рекла је Захарова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана