Загрлила сина послије 65 година

Агенције
Загрлила сина послије 65 година

Сеул, Пјонгјанг - Породице раздвојене током Корејског рата, неке послије 65 година, први пут сусреле су се јуче у Сјеверној Кореји. Ти сусрети су раније били уобичајени, док прије три године нису прекинути због нуклеарног програма Пјонгјанга.

Поновно уједињење 180 породица одржано је у сјевернокорејском планинском туристичком центру Кумгангу. Резултат је то договора између сјевернокорејског лидера Ким Јонг Уна и јужнокорејског предсједника Мун Џае Ина током њиховог првог самита у априлу, пренијела је агенција Ројтерс.

Посебно дирљив био је сусрет Ли Кеум Сеом, старе 92 године, која је први пут од завршетка рата 1953. године загрлила сина Санг Чола.

- Нисам могла ни да замислим да ће овај дан доћи. Нисам  знала да ли ми је син жив или мртав. Изгубила сам везу са њим када је имао четири године и мужем, у паници док смо бјежали пред ратним вихором - рекла је Сеом, која није скривала сузе и емоције.

И њен син Санг Чол (69) дочекао је да се сретне са мајком. Показао је мајци слику свога оца, а њеног мужа, који је остао  с њим након цијепања породице. 

- Мама, ово је мој отац - рекао Чол прије него што се расплакао, а овај сусрет је био емотиван и за оне који су посматрали шта се дешава у сали за састанке раздвојених.

Двије Кореје, које су технички још у рату, организовале су окупљања чланова раздвојених породица и раније, али је ово први овакав сусрет послије принудне паузе.

Јужнокорејци су одабрани лутријом, а најстарији међу њима имао је 101 годину. Са сваке стране за овај састанак одабрано је по 100 људи. Неки су одустали од путовања када су сазнали да су преминули рођаци за које су се надали да ће их срести.

Више од 57.000 јужнокорејских држављана регистровано је за то краткотрајно спајање породица, које је трајало 11 сати, а са обје стране се изабере одређени број који иде на спајање са члановима породице. Више од 40 одсто је у осамдесетим годинама, 20 одсто је у деведесетим, а има и оних који су старији од вијека, показују подаци јужнокорејске владе.

Корејски рат подијелио је милионе људи, а ови кратки састанци су вјероватно једина и посљедња прилика да се виде.

Огорчење

Било је оних који су протестовали што нису били извучени на лутрији. Држављанин Сјеверне Кореје Ким Сеон Џин био је огорчен што његов отац није одабран за спајање породица

- Стар је и може умријети. Желио је да се види са  породицом, али све што му је преостало је да сусрет гледа путем телевизије и то га боли. Мој отац је сам у Јужној Кореји. Можете ли замислити колико му недостаје породица. Он жели чути новости из свог родног града прије него што умре - рекао је Ким.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана