За западне медије акција САД-а у Мосулу-разумна акција Руси у Алепу-нехумана акција

Агенције
За западне медије акција САД-а у Мосулу-разумна акција Руси у Алепу-нехумана акција

Москва - Упркос томе што су два града Блиског истока Мосул и Алепо скоро исте судбине, погледа на анитерористичке борбе зависи од тога ко стоји иза тих акција.

Коалиција предвођена САД недавно је почела акцију ослобађања ирачког Мосула у којем живи око милион и по људи, док је Русија са друге стране у борби против терориста у сиријском Алепу, у којем је живјело два милиона људи.

Хуманитарне организације су изразиле своју забринутост због стања у оба града.

Међутим, како пише "Раша тудеј", док амерички званичници борбу против ИД и Ал Нусре у Ираку гледају као разумну операцију, за акацију Руса у Алепу кажу да мора "одмах да престане".

"Оно што се дешава у Сирији уз подршку Русије је потпуно нехумано и против људи који живе у Алепу", рекла је њемачка канцеларка Ангела Меркел.

"Шта треба да се догоди да престало и бомбардовање", рекао је Џон Кирби из Стејт департмента.

Док цивили "не би требало да напусте" Алепо преко хуманитарних коридора, Кирби сматра да је расељавање цивила из Ирака "неизбјежна колатерална шетета".

"Није питање да ли ми сматрамо да ли они треба да напусте град, расељавање је неизбјежно на овом степену акције", рекао је потпарол Стејт департмента Марк Тонер.

"Ова фантазија да је Запад способан да води чисти рат у којем нема цивилних жртава, и да су Руси и Сиријци једини који повређују недужни народ је комплетна фантазија. Запад увијек покушава да очисти свој рат у којем ће живот изгубити само непријатељи и војници. Западни медији ће се лакше фокусирати на оно што раде Русија и Сирија него на стравичне сцене проузорковане америчким и британским нападима", рекао је новинар Ден Глејзбрук.

"Раша тудеј" се на крају пита да ли постоје дупли стандарди када је у питању борба против тероризма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана