За уловљеног Руса плаћа 10.000 долара

Blic.rs
За уловљеног Руса плаћа 10.000 долара

За хватање сваког руског војника који хода нашом земљом и покушава да нас гурне у грађански рат, слиједи новчана награда, написао је замјеник губернатора Дњепропетровске области Борис Филатов.

У нади да ће сломити проруске снаге на истоку Украјине, замјеник губернатора Дњепропетровске области путем Фејсбука је отворено позвао Украјинце да учествују у лову на руске главе. Он је мушкарце у униформама без ознака, за које тврди да представљају руске трупе, назвао „зеленим људима" и обећао 10.000 долара свакоме ко зароби и доведе бар једног таквог војника. Највриједнија награда од 200.000 долара ће отићи у руке оних који успију да ослободе окупиране владине институције од демонстраната, преноси Блиц.

Филатов је, такође, одлучио да мотивише проруске сепаратисте да се предају, нудећи им новац.

„За сваки предати пиштољ сљеди исплата: 1.000 долара за јуришну пушку, 1.500 за митраљез и 2.000 за минобацач. Сви детаљи, укључујући и локацију трансфера новца, биће наведени у специјалној поруци Штаба за националну заштиту", објавио је он.

Замјеник гувернера је додао да је свјестан да револуцију воде „уморни, очајни и сиромашни" грађани, и да је његов приједлог идеална шанса да „људи који сматрају да их влада не чује" лако и брзо дођу до новца.

Иако је министарство спољних послова Украјине навело да су због ускршњих празника обустављене акције против проруских војних снага на истоку земље, сукоб је настављен. У нападу на контролни пункт сепаратиста у Славјанску у суботу је убијено шест особа, а потом је локална проруска организација Самоодбрана увела полицијски час и упутила јавни захтјев Владимиру Путину да пошаље снаге за одржавање мира. Међу убијенима су четири припадника самоодбране самопроглашене Народне републике Доњецк и два нападача који су имали обиљежја паравојне украјинске групе „Десни сектор".

На контролном пункту је у том тренутку било 26 цивила наоружаних моткама који су поштовали налог Кијева о примирју за вријеме Ускрса. Након напада, неколико грађана се појавило са пушкама и пуцало на нападаче, убивши двојицу. Проруски побуњеници изјавили су да ће наставити окупацију владиних канцеларија све док не буде распуштена прозападна влада у Кијеву.

Припрема се за лет у свемир

Борис Филатов је и раније износио контроверзне сценарије за рјешавање кризе. На Фејсбуку је понудио свој рецепт за обуздавање демонстраната који су се залагали за припајање Крима Русији.

„Том шљаму треба дати велика обећања и гаранције, а затим их треба објесити", написао је он, и касније додао да би стријељање било „сувише часна смрт за шљам који наводи људе да убијају једни друге". Адвокат и бизнисмен који поседује око четири милиона долара сумњичен је за проневјеру новца из државног буџета. Према писању „Кијев поста", не излази из куће без тјелохранитеља, а  вози се у блиндираном „мерцедесу".

Ове године ће бити дио комерцијалног лета у свемир у организацији „Вирџин галактика". Карта за ову авантуру га је коштала 200.000 долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана