Za otmicu male Maše 26 godina zatvora

Agencije
Za otmicu male Maše 26 godina zatvora

Beograd - Otmičari Maše Prenković, djevojčice koja je oteta iz majčinih ruku u Beogradu, osuđeni su pred Specijalnim sudom na ukupno 26 godina robije.

Francuz Sebastijan Branšu osuđen je na 10 godina zatvora, njegova supruga Gorin Aleksis Sandrin Branšu na devet godina, a njena kćerka iz prvog braka Emerin Ulije Kristel na sedam godina zatvora.

Sudsko vijeće Specijalnog suda proglasilo je krivim francuske državljane za to što su u martu prošle godine u naselju Braće Jerković oteli trogodišnju Mašu Prenković.

Smatra se da su oteto dijete hteli da podmetnu francuskom sudu, kako bi DNK analizom utvrdili da nevjenčani suprug trećeoptužene Emerin Ulije Kristel, sa kojim nisu u dobrim odnosima, nije biološki otac djeteta.

U vrijeme izdržavanja kazne zatvora računa im se vrijeme provedeno u pritvoru. Oni su osuđeni da su 13. marta 2015. godine probali da otmu Mašu Prenković, ali ih je policija sustigla na naplatnoj rampi u Šimanovcima i njih troje se od tada nalaze u pritvoru.

Izricanju presude prisustvovali su i roditelji djevojčice.

Advokati osuđenih najavili su žalbu na presudu, a pravni zastupnici roditelja izrazili su očekivanja da će provostepena presuda da bude potvrđena.

Tužilaštvo za organizovani kriminal zatražilo je ranije da sud izrekne kazne od po 10 godina zatvora za troje Francuza, dok su branioci tražili oslobađajuće presude. Sebastijan Branšu nije do sada iznosio odbranu već se branio ćutanjem, dok su drugooptužena, njegova supruga i njena kćerka tvrdile da nisu znale ništa o otmici djeteta i krivicu prebacile na Sebastijana. Advokat drugooptužene i trećeoptužene Irina Borojević rekla je da je potvrđeno ono što je bila njihova teza od početka da se nije radilo o organizovanoj kriminalnoj grupi.

- Presuda je kompromisna i stoga smo na neki način zadovoljni - rekla je Borojevićeva.

Žalba

Advokat porodice Prenković Nataša Jovičić kaže da je nezahvalno komentarisati visinu kazne, jer je sa stanovišta oštećenog sve malo kada neko naudi vašem detetu.

- Sud je rekao svoje, očekujem da će se tužilaštvo na ovaku presudu žaliti, jer tužilaštvo nije uspelo da dokaže ono od čega su počeli - rekla je Jovičić i u ime porodice još jednom zahvalila MUP-u koji je na dan otmice uradio "svoj posao kako treba".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana