Za Obamu mislili da je konobar

Index.hr
Za Obamu mislili da je konobar

Barak i Mišel Obama u razgovoru za magazin "People" lična iskustva koja govore da su predrasude prema crnoj populaciji još snažne u SAD-u pa je i sam predsjednik bio pomešan sa čuvarem parkinga ili konobarom.

Prvoj dami se u prodavnici (trgovačkog centra) Target obratila bjelkinja sa molbom da joj dohvati neki artikal sa police.

Takvi incidenti su "dio svakodnevnog života crne populacije", rekla je Mišel Obama.

"Nema crnog čovjeka mojih godina koji po izlasku iz restorana nije doževio da mu neko pruži ključeve i zatraži da mu doveze njegov automobil", objasnio je Obama i istaknao da je to i sam doživio.

Greška je u Obaminom slučaju bila očita jer je predsjednik nosio elegantni smoking, ali to nije sprečilo bjelca da ga "zamoli da mu donese kafu", dodala je Mišel Obama.

Nakon nekoliko ubistava nenaoružanih crnaca koje su ubili bijeli policajci, ali neće biti sudski gonjeni, Amerika se digla na noge tražeći izmjenu zakona o policiji.

"Te male iritacije ili ponižavajuća iskustva su sitnica u odnosu na ono što je pretrpjela prethodna generacija", rekao je Obama.

"Jedno je ako pomisle da sam konobar na svečanoj večeri, a sasvim je drugo ako mog sina proglase lopovom i stave mu lisice ili učine nešto gore zato što on hoda ulicom obučen kao današnji mladi", rekao je Obama.

Predsjednički par objašnjava svojim ćerkama od malih nogu "da se istorija ne razvija brzinom kojom bismo mi željeli, da su još prisutni tragovi ropstva" i da je zakon rasne segregacije ukinut 1964. rekao je Obama i dodao: "Čak i ako su stvari danas mnogo bolje, predrasude još postoje".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana